Ny form av genterapi mot barnleukemi testas
För de barn med leukemi som inte svarat på traditionella behandlingar kan nu en ny metod vara räddningen. För första gången i Sverige ska Akademiska sjukhuset i Uppsala testa Car-T-cell-behandling på barn.
– Nya behandlingsmetoder är nödvändigt för cancerpatienter som inte svarar på traditionell cytostatikabehandling eller får återfall av sjukdomen, för att skapa långtidsöverlevnad och kanske till och med bot, säger Gunilla Enblad, professor och överläkare på onkologmottagningen, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Ny behandling gav varaktig effekt vid svår leukemi
Känna igen och döda cancerceller
T-celler är en del av kroppens immunförsvar och utgör även ett försvar mot cancer, men deras funktion hämmas av cancerceller.
Före behandling tas därför t-celler från patientens blod och odlas fram på laboratorium. Cellerna förstärks också med så kallade CAR-receptorer, som hjälpar dem känna igen och döda cancerceller samtidigt som de blir mer motståndskraftiga.
– I USA har resultaten varit allra bäst för barn med leukemi. Därför kommer vi inkludera även barn i den nya studie som startade i oktober 2017. Vår förhoppning är att immunterapi på sikt ska bli en del av standardutbudet av behandlingar, säger Gunilla Enblad.
LÄS MER: Kronisk leukemi
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
LÄS MER: Akut leukemi (blodcancer)
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/akademiska-foerst-i-landet-med-car-t-cell-behandling-mot-barnleukemi-2406416?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu