Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dåligt med stöd efter avslutad blodcancerbehandling

Enligt Blodcancerförbundets medlemsenkät som presenterades i veckan svarade bland annat 73 % "nej" på frågan om de blivit erbjudna psykosocialt stöd efter att de avslutat sin blodcancerbehandling.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-16

Annons

Det är inte ovanligt att patienter inte erbjuds det stöd som de har rätt till enligt patentlagen. 7 av 10 får inte psykosocialt stöd efter avslutad behandling. Detta fastän varje cancerpatient faktiskt har rätt till en kontaktsjuksköterska som bland annat ska ansvara för att ta fram en individuell vårdplan.

Har du koll på blodcancer? Gå vår snabbutbildning om myelom »

Många blodcancer-patienter missnöjda 

Av dem som svarade på enkäten om behandling av blodcancer var dessutom 6 av 10 missnöjda med det psykosociala stödet som vården idag erbjuder. Uppemot en tredjedel ansåg enligt enkäten att det psykosociala stödet i den svenska vården idag inte alls fungerar bra. Endast 5 % ansåg att det fungerade mycket bra.
– Resultatet avspeglar tyvärr vad vi får höra bland våra medlemmar. Att få ett psykosocialt stöd efter en cancerbehandling kan innebära en rehabiliteringsvistelse eller tillgång till en kontaktsjuksköterska och är en rättighet man har enligt lag. Det handlar om att främja personers psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen igen, komma tillbaka i arbete och att försöka skapa en så meningsfull och normal tillvaro som möjligt" kommenterar Christian Pedersen, Förbunds- och Affärsutvecklingsansvarig på Blodcancerförbundet.

Läs också: Myelomsjukas berättelser ska förbättra cancervården » 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-09-22 12:48 (7 år sen)

    Ja bristen på uppföljning efter, i min frus fall lymfom-hjärntumör, har varit närmast obefintlig samtidigt som behovet varit mycket stort. Bäst stöd har vi haft från St Eriks ögonsjukhus. För mig som make har det varit en stor belastning men jag är dessbättre i bra skick och har kunnat hjälpa till med vårdkontakter och all "markservice".


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.