Uppdaterade rekommendationer för primär behandling vid myelom
Under sommaren 2022 reviderades det nationella vårdprogrammet för myelom. Under hösten samma år lanserades en nationell Min vårdplan för samma patientgrupp. Här berättar hematologen Ulf-Henrik Mellqvist om vad förändringarna i vårdprogrammet innebär och vad Min vårdplan egentligen är för något.
Rekommendationer om vård och behandling
De olika vårdprogrammen som innehåller rekommendationer för behandling och vård av personer med olika cancerdiagnoser syftar till att ge så jämlik diagnostik, utredning, behandling och uppföljning för patienter som drabbats av en viss typ av cancerdiagnos. Ett sådant vårdprogram finns bland annat för myelom.
Vårdprogrammet för myelom rör alla patienter med diagnosen myelom, det vill säga patienter i olika skeden av sjukdomen. I vårdprogrammet kan man även läsa om nationella rekommendationer som handlar om patienter med monoklonal gammopati, MGUS.
Målgruppen för vårdprogrammet är de läkare, hematologer, internmedicinare, palliativmedicinare, som har hand om och behandlar patienter med myelom.
Andra målgrupper är sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, kuratorer och dietister som vårdar dessa patienter. Det kan också användas av annan personal som är involverade i diagnostiken av myelom samt allmänläkare som medverkar i handläggningen i olika skeden av myelom och MGUS har användning av dessa.
Som patient eller närstående kan man använda vårdprogrammet för att läsa om de olika behandlingar och den vård som rekommenderas. Språket i vårdprogrammen kan dock ibland vara svårbegripligt eftersom det är skrivet för professionen.
I och med en översyn och en uppdatering av vissa kapitel i vårdprogrammet frågade vi därför Ulf-Henrik Mellqvist som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, om han kunde förklara lite kort om vilka nyheter som tillkommit med den nya revideringen (2022).
Ulf-Henrik berättar även om den nationella Min vårdplan som lanserades hösten 2022 för svenska myelompatienter. Hör honom förklara i klippet här ovan. Hör honom berätta i klippet här ovan.
Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient.
Kommentera denna artikel
Intressant o högaktuell för oss
Inga har kommenterat på denna sida ännu