Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snabbguide: Så funkar en stamcellstransplantation

Om du drabbats av blodcancer, så som myelom, leukemi eller lymfom kan du behöva genomgå en stamcellstransplantation. Så här går det till.  


Publicerad den: 2017-10-03

Så funkar en stamcellstransplantation vid blodcancer som t ex myelom, leukemi eller lymfom
Annons

Vad är stamceller?

Stamceller är omogna celler som till exempel finns i benmärgen eller hos foster. När stamcellerna har mognat och har delat sig kan de bilda röda och vita blodkroppar, samt blodplättar.

Blodkropparnas jobb ser lite olika ut:

  •        Röda – transporterar syre
  •        Vita – ingår i immunförsvaret
  •        Blodplättar – gör så att blodet stelnar och förhindrar att vi förblöder om vi skadat oss

Blodcancer skadar stamcellerna

Vid blodcancer skadas stamcellerna och detta påverkar celldelningen. Det leder i sin tur till att normala blodkroppar inte utvecklas.

När man gör en transplantation får man därför nya friska stamceller som dela sig normalt och bilda friska blodkroppar.

Läs mer: Matti har kronisk blodcancer

Förberedelser innan stamcellstransplantation

 Före behandlingen undersöks hela kroppen och det görs för att läkaren ska se om man kan genomgå en transplantation eller inte.

Stamceller från patienten eller en donator

Vid en så kallad Autolog stamcellstransplantation skördas patientens egna stamceller. Man kan också få stamceller från en donator, då kallas det Allogen stamcellstransplantation.

Innan stamcellerna tas ut får man ett läkemedel som stimulerar celldelningen i benmärgen så att fler stamceller kommer ut i blodet.  

Stamcellerna tas ut

 

Man blir sedan inlagd på sjukhus och får en tunn slang insatt, antingen i ljumsken, halsen eller armbågsvecket. Slangen är kopplad till en maskin som sorterar ut stamcellerna från andra celler i blodet. Blodet cirkulerar sedan tillbaka in i blodomloppet.

Ibland tar man stamcellerna från benmärgen och då måste man bli sövd. De sugs då upp från bäckenbenet.

Stamcellerna fryses sedan in i påsar tillsammans med ett konserveringsmedel. Celler från en donator kan dock vara färska.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Ta bort sjuka celler

Innan stamcellerna sätts in genomgår man en behandling med cytostatika (cellgift) eller strålning. Det gör man för att få bort så många sjuka celler som möjligt ur kroppen.

Stamcellerna transplanteras

Överföringen av stamcellerna gör genom att de sprutas direkt in i blodet. Under behandlingen är man noggrant övervakad och det görs täta blodtryckskontroller.

Annons
Annons

Försvagat immunförsvar

Efter transplantationen har man ett svagare immunförsvar därför får man vara isolerad ett tag. Oftast får man ett eget rum på sjukhuset och man kan gå ut för promenader och ta emot besök. Det är dock viktigt att besökarna är friska och är extra noga med sin hygien.

Har man nära hem kan man välja att få vård hemma.

Utskrivning efter en stamcellstransplantation

De flesta kommer hem inom den första veckan efter att isoleringen har upphört. Immunförsvaret är dock fortfarande nedsatt och därför får man antibiotika och medel mot bältrosvirus under en tid, i förebyggande syfte.

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-05-21 13:07 (7 år sen)

    Vem kan få behandling av stamceller? Kan man begära själv till doctor eller avgör läkare själv och frågar patienten om det. Finns det möjlighet att alla blodcancer sjuka kan få denna behandlingen?

  • Avatar Tidigare användare 2017-12-27 13:15 (7 år sen)

    Vad är det som gör att man behöver medel mot bältrosvirus ?

  • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 22:57 (7 år sen)

    Blir man av sjukdomen eller får man flera behandling av stamcellstransplantation?
    Min man har sjukdom. Han är väldigt stressigt, ömtålig, orolig och det finns inte socialt hjälp han har fått att prata, trösta sig eller kontakt hjälp av samhället, vi lever väldigt isolerat och ledsna det mesta. Han brukar få blood transfusion vid behov av men ingett annat som kan hjälpas åt att leva positivt. Verkar som ingen bryr oss i hela världen bara när det behandling på sjukhus/prover osv. Det är läskigt att leva i sånt samhället där det finns inga granne, vänner, släktingar och

  • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 22:47 (7 år sen)

    vänner finns runt omkring bara tråkiga nyheter, otrevliga personalen på VC. Man vågar inte ringa eller prata med någon tyvärr men det är bara så i omgivningar och i våra ödet. Glädjen funnits inte alls runt om oss.

  • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 22:09 (7 år sen)

    Blir man av sjukdomen eller får man flera behandling av stamcellstransplantation?
    Min man har sjukdom. Han är väldigt stressigt, ömtålig, orolig och det finns inte socialt hjälp han har fått att prata, trösta sig eller kontakt hjälp av samhället, vi lever väldigt isolerat och ledsna det mesta. Han brukar få blood transfusion vid behov av men ingett annat som kan hjälpas åt att leva positivt. Verkar som ingen bryr oss i hela världen bara när det behandling på sjukhus/prover osv. Det är läskigt att leva i sånt samhället där det finns inga granne, vänner, släktingar och vänner finns runt omkring bara tråkiga nyheter, otrevliga personalen på VC. Man vågar inte ringa eller prata med någon tyvärr men det är bara så i omgivningar och i våra ödet. Glädjen funnits inte alls runt om oss.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.