Så tar du hand om munhälsan vid behandling av myelom
Vid multipelt myelom är det vanligt med munrelaterade komplikationer, som exempelvis infektioner och sår i munnen. Därför är det extra viktigt att ta hand om sina tänder och sitt tandkött. Här ger tandhygienisten Terese Cimmerholm tips på vad du kan göra för att behålla en god munhygien och för att lindra munrelaterade besvär.
Infektioner och sår i munnen är framför allt vanligt bland myelompatienter som behandlas med intensiv cytostatika och/eller strålbehandling. Såren kan vara smärtsamma och påverka förmågan att dricka och äta, och därmed påverka livskvaliteten negativt.
Terese Cimmerholm är legitimerad tandhygienist och arbetar inom sjukhustandvården i Malmö. Dit kommer patienter med speciella tandvårdsbehov och hon tar varje vecka hand om patienter som har komplikationer i munnen på grund av sin cytostatikabehandling. Hon berättar att en god munhygien och en god kost är viktigt för att förebygga infektioner och även lindra besvär i munhålan.
– En god munhygien får man genom tandborstning två gånger om dagen och rengöring mellan tänderna med tandtråd en till två gånger om dagen, samt att regelbundet gå till tandvården. Man kan även använda fluorlösning som ett tillägg till egenvården för att stärka emaljen, säger hon.
Har man en bakomliggande sjukdom eller genomgår en sjukdomsbehandling som gör en mer känslig för munhålebesvär, är det extra viktigt att regelbundet gå till tandvården för undersökning.
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient. Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Vanligt med muntorrhet vid cytostatikabehandling
En vanlig komplikation vid cytostatikabehandling är muntorrhet. Mot muntorrhet kan man använda sig av receptfria salivfrämjande medel i form av geler, sköljningar, sprayer och sugtabletter som man kan köpa på apoteket. Det finns även tabletter med en fästyta som man sätter fast på tandköttet. Den sitter kvar i munnen i ungefär fyra timmar och hjälper till att återfukta slemhinnan.
– Det är inte säkert att man kan använda de här produkterna under själva behandlingen av cytostatika, på grund av smärtan i munnen. Det absolut viktigaste är att hela tiden hålla rent i munnen. Vi brukar rekommendera en extra mjuk tandborste och en tandkräm som är helt utan smak. Tandkrämer med pepparmint och liknande smaker kan ge en brännande känsla i munnen under cytostatikabehandling, säger Terese Cimmerholm.
– Det är viktigt att behandla muntorrheten under tiden eftersom det ökar risken för hål om man är torr i munnen. Saliven har en neutraliserande effekt och sköljer även bort matrester som finns kvar, fortsätter hon.
Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »
Förebygg svamp i munnen med mineralvatten
Terese Cimmerholm förklarar att det alltid är viktigt att hålla rent i munnen – oavsett om man har en sjukdom som påverkar munhälsan eller inte. Finns det en sjukdom i botten där munfloran kan påverkas, ökar även risken för att få svamp.
– Man kan förebygga svamp i munhålan genom att skölja munnen med vichyvatten eller Ramlösa. Det minskar risken för svamp uppkommer och gör det svårt för svampbakterierna att fastna, säger hon.
Om man misstänker att man redan har svamp bör man kontakta en tandläkare eller tandhygienist, då hjälper det inte längre att enbart skölja i förebyggande syfte. Det är viktigt att hitta en eventuell bakomliggande orsak till svampinfektionen och även behandla denna. En tandläkare kan skriva ut recept på läkemedel som behandlar svampen. Svampinfektionen kan behandlas med läkemedel som finns i form av salva, kapslar som sväljs eller en mixtur som används lokalt i munnen.
Här kan du läsa mer om svampinfektion i munnen och här kan du läsa mer om muntorrhet.
- RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/gynekologi/aggstockscancer/nat-min-vardplan-v3/rehabilitering-och-egenvard/muntorrhet-och-ont-i-munnen.pdf
- RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/vardprogram/nationellt-vardprogram-myelom.pdf
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu