Så kan du ta hand om din hud vid behandling av myelom
Vid behandling av cancersjukdomen multipelt myelom kan vissa läkemedel och behandlingar orsaka besvär med hud och slemhinnor. Du kan få torr, irriterad och känslig hud - även slemhinnorna kan påverkas på samma sätt. Men att behöva lida av det är inte nödvändigt. Det finns saker du kan göra för att lindra besvären, och motverka dem helt.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i myelom, som är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. Cancersjukdomen drabbar sällan personer under 40 år och myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor. När du blivit diagnostiserad med myelom är det regelbundna kontroller och periodvis behandling livet ut.
Vid behandling av myelom är målet att stabilisera cancer och åstadkomma sjukdomskontroll och livskvalitet så lång tid som möjligt, då cancern ej går att bota. Med tiden blir även behandlingen allt mer individanpassad. Det finns ett nationellt vårdprogram för handläggning och behandling som utformats med läkare från alla regioner i Sverige för alla myelompatienter.
Läs mer om vårdprogrammet för myelom här
Behandling vid myelom
Det är vanligt att patienter med myelom behandlas med strålbehandling eller cytostatikabehandling, vilka båda påverkar huden och slemhinnorna. Strålbehandling kan påverka den kroppsdel som strålbehandlas och cytostatikabehandling kan påverka hela kroppen.
När du är under cytostatikabehandling hinner inte alltid slemhinnorna nybildas tillräckligt snabbt. En följd av det kan bli sårbildning och torrhet i munnen, illamående, diarré och ändtarmsbesvär. Slemhinnorna i underlivet kan bli mer känsliga och sköra, vilket kan leda till att det gör ont vid samlag.
Läs mer om egenvård vid diarré här
Biverkningar i huden efter strålbehandling
Vid strålbehandling kan strålningen i viss mån även påverka frisk vävnad. Hur mycket strålning människor tål är väldigt olika, vilket i sin tur gör biverkningarna olika starka. Det finns idag inga metoder för att i förväg ta reda på en persons strålkänslighet.
Biverkningarna som kan bli till följd delas in i tidiga och sena. De tidiga kommer ofta efter två till tre veckors behandling. Den vanligaste biverkningen efter strålning är att huden rodnar. Men även andra hudreaktioner förekommer som biverkning. Efter strålning kan huden reagera som den gör efter en kraftig solbränna. Även besvärande klåda kan uppkomma.
Vid besvär till följd av behandling ska du alltid vända dig till din kontaktsjuksköterska.
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
Egenvård för irriterad och torr hud
Det finns några råd och tips att följa för att lindra och förebygga besvär med irriterad och torr hud och slemhinnor. Återfuktning är a och o. Att smörja huden ofta med en mjukgörande kräm. Det kan göras flera gånger om dagen vid behov. Tänka snälla produkter med fokus på återfuktande egenskaper. Håll det enkelt.
När du tvättar huden så använd ljummet vatten och duscha med tvättolja alternativt en mild tvål. Samma tänk här som med de mjukgörande produkterna. Gnugga aldrig blöt hud, torka dig genom att klapptorka med en handduk.
Ska du raka dig så undvika hyvel och använd rakapparat för att undvika skärsår som innebär en ökad risk för infektioner. För att undvika andra risker med infektioner vid arbete som innebär smuts eller bakteriespridning är det klokt att använda handskar, både som skydd mot smuts och bakterier men också för att inte dina händer ska bli såriga.
Får du strålbehandling så ska du undvika att bada och inte använda parfym eller produkter som är parfymerade som exempelvis deodorant.
Vid behandling kan inte bara huden bli torr och irriterad utan även ögonen. Att ha ögondroppar hemma är en god idé för att hålla ögonen återfuktade och undvika kontaktlinser om du har besvär med ögonen.
Viktigt att skydda huden mot solen
En vecka efter avslutad cytostatikabehandling (cellgifter), och ett år efter avslutad strålbehandling är det av stor vikt att skydda dig mot solens strålar. Först och främst, försök hålla dig i skuggan så gott det går. Annars använd heltäckande kläder och hatt. Solskyddsmedel räcker inte enbart, utan det används som komplement till klädsel och skugga. Detta gäller även under behandling.
Solskyddsmedel ska ha minst SPF 15 och du bör undvika att vara i solen när den är som starkast, vilket är ett råd även för den som inte behandlas för myelom.
Slemhinnorna i underlivet
Ta hand och var snäll mot underlivet som har slemhinnor som kan bli uttorkade och irriterade vid myelombehandling. Precis som med övriga kroppen är det oparfymerade produkter som gäller, helst bara ljummet vatten och tvättolja när du ska duscha underlivet.
Om du som kvinna blivit torr och irriterad kan du smörja slidöppningen med olja eller fuktlotion för vaginal användning. Lokal östrogenbehandling kan behövas i vissa fall. Vid samlag kan glidmedel hjälpa till att fukta och göra det mer behagligt.
Läs också: Så tar du hand om munhälsan vid behandling av myelom
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/cytostatikabehandling
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/stralbehandling
- Netdoktor.se - https://www.netdoktor.se/cancer/myelom/sjukdomar/myelom-cancer-i-benmargen/
- Cancercentrum - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/rehabilitering-och-egenvard/hud-och-slemhinnor.pdf
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu