Överlevnad vid myelom – viktigt att tänka på när man tittar på statistiken
När man tittar på statistik över överlevnaden hos personer med myelom bör man tänka på att siffrorna, som vi ser idag, bygger på statistik som är flera år gamla. Så hur ska man då veta när man funnit ett bot mot myelom? Botar man kanske myelom redan idag? Netdoktor ställde dessa frågor till hematologen Ulf-Henrik Mellqvist.
Eftersom man följer patientens överlevnad över tid går det inte att ha en statistik som uppdateras i realtid. Den statistik som man kan läsa idag är därför flera år gamla och de som insjuknar i myelom idag kommer förmodligen vara med i statistiken som går att titta på 2030-talet. Det man vet är dock att överlevnaden ökar.
– Vi ser att överlevnaden, för varje år som går, närmar sig vad som skulle vara förväntat för övrig befolkning, säger Ulf-Henrik Mellqvist som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus.
Här kan du höra Ulf-Henrik Mellqvist berätta mer om myelom-statistik och hur man ska kunna veta när man hittat botande behandling för myelom.
Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient.
Kommentera denna artikel
Hej
Jag är diagnosticerad med myelom. Diagnos vid 70 år.
Är nu 72 år.
Det var hoppfulla ord. Nu är jag helt "frisk" efter 18 mån. behandling.
Inga har kommenterat på denna sida ännu