Myelompatienter löper ökad risk för blodproppar
Vissa läkemedel som används vid multipelt myelom kan öka risken för blodproppar. Det är därför viktigt att personer med myelom har kunskap om symtomen och vad man själv kan göra för att minska risken för blodproppar.
Det finns ett stort antal tillstånd som ökar risken för blodpropp. Cancersjukdomar generellt medför en ökad risk för att det bildas blodproppar i kroppens vener som för tillbaka blodet till hjärtat. Multipelt myelom, bland andra cancersjukdomar, medför en särskilt hög risk för blodproppar.
Blodproppar är vanligast i de stora venerna i benen eller bäckenet. Varför blodproppar bildas kan ha många olika förklaringar, det kan exempelvis skett förändringar i blodets flöde eller levringsförmåga. Det kan i sin tur ha påverkats av läkemedel eller olika sjukdomstillstånd. En annan faktor som kan vara relaterad till myelomsjukdomen är hyperviskositet, vilket innebär att blodcirkulationen är sämre och kan göra att små blodkärl täpps till.
Symtom på blodpropp i benet eller armen kan vara att området blir ömt, svullet, varmt och rodnat. Ofta får benet en mer fast eller hårdare konsistens. Om hela eller delar av proppen lossnar förs den vidare med blodströmmen till hjärtat, där den pumpas vidare till lungorna. Blodkärlen från hjärtat till lungorna blir allt smalare och till slut fastnar proppen och orsakar något som kallas lungemboli. Då kan blodflödet genom lungorna upphöra helt, vilket kan leda till döden. Symtom på blodpropp i lungan kan vara andnöd, hosta, håll i sidan som gör ont när du andas in, plötslig smärta i bröstet eller bak i ryggen, trötthet, dålig ork och feber.
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom. Lever du med myelom?
Högre risk för blodproppar med vissa läkemedel
Risken för blodproppar är högst när vissa läkemedel, som exempelvis immunmodulerare som talidomid eller lenalidomid, används tillsammans med höga doser av läkemedel som dexametason (kortison) eller cytostatika (cellgifter). Om man enbart tar talidomid eller lenalidomid, utan att kombinera dem med andra läkemedel, är risken för blodproppar lägre.
Andra faktorer som kan öka risken för blodproppar är:
-
Tidigare blodproppar
-
Stillasittande i långa perioder
-
Övervikt
-
Ärftlighet
-
Andra sjukdomar som också kan öka risken
-
Operationer
-
Användning av central venkateter
Läkemedel som förebygger och behandlar
För att förebygga och behandla blodproppar kan en läkare ordinera blodförtunnande läkemedel som minskar risken för blodproppsbildning. Läkemedlen gör att blodet inte kan koagulera som det ska, och kallas därför antikoagulantia – exempel på dessa läkemedel är warfarin eller heparin.
Vissa personer som får läkemedel mot myelom och som har ökad risk för att utveckla en blodpropp kan få något som kallas trombocythämmare – som exempelvis innehåller det verksamma ämnet acetylsalicylsyra.
Viktigt att personer med myelom är medvetna om symtomen
Det är viktigt att personer med multipelt myelom är medvetna om risken för blodproppar och rapporterar eventuella symtom eller förändringar till sin läkare. Genom att följa läkarens rekommendationer och vidta förebyggande åtgärder kan risken för blodproppar minskas och eventuella komplikationer undvikas.
Förebyggande åtgärder för att minska risken för blodproppar är:
-
Undvik att sitta stilla länge
-
Gå promenader eller rör på dig regelbundet utifrån din förmåga
-
Om du är sängliggande kan du trampa med fötterna, vifta med tårna och röra benen flera gånger om dagen
-
Använd stödstrumpor
-
Om du är rökare rekommenderas du att sluta röka
Kontakta vården om armar eller ben plötsligt svullnar eller blir röda och varma, eller om du får svårt att andas även när du anstränger dig lätt.
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
- RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/rehabilitering-och-egenvard/blodpropp.pdf
- RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/vardprogram/nationellt-vardprogram-myelom.pdf
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu