Myelom — tips för dig som mår illa vid cancerbehandling
Problem med illamående i samband med cancerbehandling, som cellgift- och strålbehandling, är vanligt. Kräkningar och illamående kan vid cancersjukdom också ha andra bakomliggande orsaker. Här kan du läsa om tips på vad du kan göra för att lindra illamåendet.
Illamående och kräkningar vid cancersjukdom kan ha många bakomliggande orsaker. En orsak kan vara cancertumören i sig, till exempel vid cancersjukdom i hjärnan, magen eller vid spridning till levern. Cancern ger också ofta upphov till en inflammatorisk reaktion i kroppen som kan leda till illamående.
Andra orsaker kan exempelvis vara förstoppning, infektion, förändringar i ämnesomsättningen eller viktnedgång. I vissa fall kan psykisk stress i samband med sjukdomen också framkalla illamående.
Det är även vanligt att få illamående av läkemedelsbehandling, såsom starka smärtstillande läkemedel av typen opioider, antibiotika, inflammationsdämpande läkemedel, och medel mot benskörhet.
Cellgift- och strålbehanding ger illamående
Både cellgift- och strålbehandling ger illamående, men med hjälp av förebyggande behandlingar behöver besvären inte bli så stora. Om man mår illa en längre tid kan man prata med sin kontaktsjuksköterska eller läkare och be om läkemedel som kan dämpa illamåendet. Om du blir illamående trots att du har tagit dina läkemedel är det viktigt att du kontaktar vården. Då kan du snabbt få hjälp med hur du ska ta läkemedlen så att du inte fortsätter att må illa.
Skriv gärna ner hur du har upplevt illamåendet, om du har kräkts och vilken tid på dygnet du har mår illa. Genom att berätta för vården hur du har mått kan du få bästa möjliga behandling.
Många som behandlas mot cancer äter oregelbundet och kan vara hjälpta av att ta läkemedel mot illamående på fasta tider, till exempel 30 minuter-en timme före måltiden.
Tips vid illamående
Det finns många saker du själv kan göra föra att förhindra eller minska illamående. Nedan finns tips på vad som kan hjälpa:
-
Drick mycket. Drick ca två liter om dagen och helst klar vätska (som soda, mineralvatten, isvatten med citron, iste, äppelmust, sportdryck och ingefärsdricka).
-
Ät innan du stiger upp. Börja dagen med till exempel svagt te och torra kex i sängen. Försök att äta något till varje måltid, även om det endast är något litet, då illamåendet kan förvärras av tom mage.
-
Ät “riktig” mat. Undvik stekt och fet mat, starkt kryddad mat och mat med stark doft. Var även försiktig med sötsaker. Tips på mat att äta är: mat med låg fetthalt (frukt, grönsaker, fisk och magert kött), torr mat (skorpor, kex, knäckebröd och rostat bröd) och salt mat (salta pinnar och buljong). Syrlig mat kan dämpa illamående (inlagd gurka, syrliga drops, vatten med citron, färsk frukt och yoghurt).
-
Undvik din favoritmat. Så länge man är illamående bör man undvika sin favoritmat, så att det inte förknippas med illamående.
-
Frisk luft. Frisk luft kan dämpa illamående. En promenad med andra kan, utöver att avleda uppmärksamheten från problemen att äta, också vara en uppmuntrande omväxling före måltiderna.
Prova alternativ som passar dig
Att ligga ned och slappna av efter måltiden med överkroppen högt, gärna med fönstret öppet eller på glänt, hjälper för vissa personer. Det kan även vara skönt att ha kläder som inte sitter åt – framför allt runt magen. Försök att tänka på vilka tider som illamåendet kommer och vad som kan orsaka illamåendet. Det kan exempelvis röra sig om särskild mat, vissa rörelser eller din omgivning.
Man kan börja med enkla förändringar, såsom att äta på en annan tid och välja annan mat. En del upplever att musik kan dämpa illamåendet. Prova även andra saker som kan verka avledande, till exempel radio- och tv-program, eller samtal med andra personer om ämnen du gillar.
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom. Lever du med myelom?
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
- Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/cancer/patientinformation/rad-till-cancerpatienter/illamaende-vid-cancer
- Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/cancer/patientinformation/lindrande-behandling/illamaende-och-krakningar-vid-cancer
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/cytostatikabehandling
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu