Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myelom – en svårbegriplig cancersjukdom bland äldre

Myelom är en sjukdom som framför allt drabbar äldre och är dessutom helt obefintlig bland barn och ungdomar. Men någon koppling till livsstil och miljö finns knappast, vilket gör det svårt att bedöma vad som egentligen ligger bakom diagnosen.  


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-16

Provrör med blod
Annons

Varje år får ungefär 600 personer i Sverige cancerdiagnosen myelom.  Myelom  innebär mycket kortfattat blodcancer i benmärgen. Sjukdomen myelom i sig betecknas numera som kronisk, vilket betyder att den inte helt går att bota men likt diabetes går den att leva med. Framför allt är det äldre som drabbas av cancerformen – de allra flesta över 65 år. Faktum är att sjukdomen inte alls förekommer hos barn eller ungdomar och är mycket sällsynt hos personer under 40.

 

När det gäller fördelningen mellan antalet drabbade män respektive kvinnor finns en skillnad. Den är inte så stor men sjukdomen förkommer något oftare bland män.

Annons
Annons

Svårförklarad uppkomst av myelom 

Så vad är då orsaken bakom blodcancersjukdomen? Tyvärr finns inget enkelt svar på frågan. Men på cellnivå kan man i alla fall konstatera att förändringar i plasmacellens arvsmassa (DNA) gör att cellen också förändrar sina egenskaper vilket i sin tur blir till en tumörcell. Däremot varför det här inträffar är ännu oklart.

Det finns där med inga kända, eller åtminstone inga säkra, faktorer i miljö eller levnadssätt som vi vet ökar risken för myelom. Sjukdomen är heller inte ärftlig – även om det finnas en ärftlig benägenhet som ger en något ökad risk för myelom hos nära släktingar.

Vissa förblir obehandlade 

Trots att myelom i grunden självklart är en mycket allvarlig cancerdiagnos är det också viktigt att komma ihåg att sjukdomen ofta går att leva med. Hur den ter sig varierar dessutom kraftigt mellan olika individer.  Hos personer med asymtomatiskt myelom kan sjukdomen vara stillsam under lång tid. Vanligen ger man ingen behandling så länge man bedömer att det inte finns några symtom eller rubbningar i kroppens funktioner som kan kopplas till sjukdomen.

Mer fakta om myelom och behandlingsalternativ »

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2019-10-4 14:42 (5 år sen)

    Min man har Myelofibros sen 2012,Myelom sen 2017 och AML juni 2019.Vad är bästa behandlingen för det.

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-11 08:40 (7 år sen)

    Äþer ĺiothyroñìn (för sköldköŕteln)
    Får av privat läkare( vc skriver inte ut)
    detta läķemedel
    har jag ßköldköŕtel problem?
    éĺler blodcancer?

  • Avatar 2018-05-10 12:53 (7 år sen)

    Jag har fått diagnosen MGUS för ett par år sedan av Petar Antunovic ,Universitetssjukhuset Linköping. Nu närmar det sig behandlingsstart inom 14 dagar troligen. Inför det skulle jag vilja ha en second opinion av Maria Strandberg, som skrivit om Myelom hos er på netdoktor, på ett professionellt och tydligt sätt för mig som lekman och drabbad.
    Om hon får tillgång till mina provsvar kan ni då hjälpa till att förmedla kontakten?

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 08:01 (7 år sen)

    Hur görs test för att se om man har sjukdomen. Jag har ont i kroppen i skelettet känns det som svanken höfter bäcken är värst. I benen o under fötter kramp ibland. trött sover dåligt har varit hos läkare sist fick jag Mirtazapin Krka. Vad gör jag mer för att få rätt hjälp.

  • Avatar Tidigare användare 2017-09-19 12:22 (7 år sen)

    Hur yttrar sig denna sjukdom?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.