Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Livet hemma efter stamcellstransplantation

En behandlingsform för multipelt myelom är högdosbehandling med cellgifter (cytostatika) och autolog stamcellstransplantation. Det är en behandling som är tuff för kroppen och det kan ta tid att återhämta sig. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och vad du kan göra för att återhämtningen ska bli så bra som möjligt när du har kommit hem.


Publicerad den: 2023-10-02

Annons

Det finns två typer av stamcellstransplantationer: autolog och allogen. Vid en autolog transplantation tas patientens egna stamceller när sjukdomen är i ett lugnt skede. De ges tillbaka till patienten efter cytostatikabehandling, ibland kombinerat med strålbehandling. Vid en allogen transplantation tas stamceller från en donator, det kan vara en familjemedlem eller en obesläktad donator från ett register. Autolog stamcellstransplantation är den metod som används ofta vid behandling av myelom. 

Vill du läsa mer om hur en stamcellstransplantation går till kan du göra det här.

Återbesök och uppföljning efter du har gjort en stamcellstransplantation sker hos din ordinarie läkare. Det är också dit du i första hand ska vända dig om du har frågor eller besvär efter stamcellstransplantationen.

Annons
Annons

Sjukskrivning och aktiviteter 

Hur länge du behöver vara sjukskriven efter stamcellstransplantation varierar från person till person. Det beror på hur du mår och vad du arbetar med. Det är vanligt att vara sjukskriven i 3-6 månader eller längre, samt att börja med att arbeta deltid när du är i tillräckligt skick för att återgå till arbetet.

Det är vanligt att uppleva extrem trötthet under en lång tid efter transplantationen. Det kan ta lång tid att återgå till ett liv med aktiviteter som du tidigare varit van vid att genomföra. Det är viktigt att röra på sig regelbundet, i den mån du kan, för att må bra fysiskt och psykiskt. Det kan exempelvis vara korta promenader i lugn takt eller en kort cykeltur. Återgå till ditt normala liv så snart du orkar. 

Övrigt att tänka på: 

  • Undvik att sola det första året efter stamcellstransplantationen och använd hög solskyddsfaktor. Detta eftersom huden är känsligare än vanligt. 

  • Bada inte när du har en central venkateter, eftersom förbandet då kan lossna. Duscha är okej, men undvik att duscha direkt på. 

  • När det gäller mat ska du följa de råd om mat som du får av din läkare, kontaktsjuksköterska eller dietist. 

Annons
Annons

Så undviker du infektioner

Kroppens skydd mot infektioner är sämre efter transplantationen. Det är därför viktigt att tänka på en del saker de första månaderna för att undvika infektioner. Som exempelvis:

  • Tvätta händerna efter kontakt med husdjur och ha inte djur i sovrummet. 

  • Undvik att träffa personer med smittsamma sjukdomar - som förkylning eller vattkoppor.

  • Gå inte nära byggarbetsplatser och renovera inte hemma. I dammet från gips och murbruk finns svampsporer som kan sprida infektioner. 

  • Ha inte när kontakt med multnande jord, löv eller gräs. Stelkramp kan smitta via jord i hudsprickor och sår. 

  • Rådgör med din läkare innan du reser utomlands. Sjukdomar som polio och difteri är vanligare i vissa länder. 

Här berättar hematologen Ulf-Henrik om rekommenderade vaccinationer för dig med myelom. 

Sexliv

Så snart lusten finns kan du återuppta ditt sexliv. Kvinnor rekommenderas att besöka en gynekolog för att undersöka slemhinnorna i underlivet. Det är vanligt att få besvär med torra slemhinnor. Kondom rekommenderas för att minska infektionsrisken. 

Här kan du läsa sexologens tips om cancer, närhet och sexuell hälsa.

Akut kontakt med sjukhuset efter utskrivning

Du ska omedelbart kontakta din läkare eller din avdelning om du får något av följande symtom: 

  • Infektionstecken som exempelvis frossa, feber över 38,5 grader, svår hosta eller andnöd.

  • Blödning.

    Källor

  • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/behandling/livet-hemma-efter-autolog-stamcellstransplantation.pdf
  • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/myelom/vardprogram/symtom-kliniska-fynd-och-diagnostik/
  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/stamcellstransplantation

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.