8 frågor om myelom, MGUS och läkemedel – experten svarar
Är det alltid bättre med flera olika läkemedel vid multipelt myelom? Vilka nya behandlingar är på ingång? Och vilken typ av behandling börjar när man väl behöver behandla sin myelom? Här svarar Ulf-Henrik Mellqvist, specialist i internmedicin och hematologi på Netdoktors läsare.
För att ställa en fråga om myelom till Ulf-Henrik Mellqvist behöver du vara prenumerant på kunskapsbrevet om myelom. Läs mer om det här.
Finns det kommande förbättrade mediciner för myelom?
Läsarfråga:
Hej, jag är nyss fyllda 65 år och har kronisk myelom. Har ständigt frågor runt min sjukdom. T.ex. när och om det brakar lös med sjukdomen. Den upptäcktes av min läkare i Stockholms län slutet av februari 2020.
Har genomgång högdosbehandling i januari 2021. Är återställd någorlunda nu. Sedan augusti 2021 avbröts mitt dropp av skelettstärkande 1 gång/månaden samt att jag fick Kyprolis varannan vecka isf varje vecka. Min M-komponent som ligger på värdet 1-2 är på samma nivå sedan augusti 2021. Vet inte så mycket om vad som händer med min cancer. Har inte begärt en second opinion. Vet inte hur jag ska göra med detta.
Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »
Skulle vara tacksam om du kunde yttra dig om min sjukdom som är nu. Finns det framtaget och/eller finns det nu kommande förbättrade mediciner för dels min kroniska och dels för andra med myelom?
Med vänliga hälsningar Björn
Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient.
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej Björn!
Det som är bra vid sjukdomen myelom är att den väldigt sällan ”brakar lös”. I stället finns pålitliga markörer i blodet, främst så kallad M-komponent som visar när sjukdomen börjar bli aktiv igen.
Markörerna stiger då och man har oftast mycket god tid att diskutera om, när och med vad man skall starta behandling igen. Oftast håller sig sjukdomen lugn i några år efter högdosbehandling och för vissa patienter verkar den aldrig bli aktiv igen.
Det är ändå rimligt att utgå ifrån att man förr eller senare behöver behandling igen. Det är då en stor fördel att det idag finns så många olika läkemedel att välja mellan vid myelom så man brukar alltid kunna hitta något som både är effektivt och tolerabelt.
Den behandling som du beskriver är helt up to date och orsaken att man avbryter det skelettstärkande droppet är att det finns beskrivet biverkningar om man håller på länge varför man brukar avbryta efter ca 2 år för patienter med lugn sjukdom.
Slutligen är det så att second opinion har man alltid rätt till men att det kanske är av störst värde när man behöver starta en ny behandling och vill få lite mer information. Det har fortsatt att komma nya läkemedel vid myelom om just nu pågår studier med bispecifika antikroppar vilket verkar vara mycket effektivt.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Läsarfråga:
Hur behandlas multipelt myelom 2021. Jämfört med myelom 1971-74
/Louise
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej Louise!
Det är enklast att svara på hur man gjorde förr för då fanns det i stort sett bara en behandling som var effektiv, så kallade MP-kurer, en kombination av en cellgiftstablett och kortison.
Sedan 90-talet har det sedan skett en helt otrolig utveckling av nya myelomläkemedel och det har tillkommit minst 15 olika. Prognosen har i samband med detta gått från att vara rätt så allvarlig i de flesta fall till att bli riktigt god för många patienter.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Läsarfråga:
Hej! Råder det konsensus kring att det är (alltid är?) bättre med 2, 3 eller rent av 4 mediciner samtidigt för bästa resultat? (kombo-medicineringar) /Ola
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej Ola!
Ja, studier som gjorts mellan 2 respektive 3 läkemedel har i stort sett alltid utfallit till 3-kombinationens fördel.
När det gäller 3 mot 4 har det inte varit lika tydligt, men det finns kombination av fyra läkemedel från 4 olika läkemedelsgrupper som blivit standard för flera patientgrupper. Mot detta får man sätta risken för fler biverkningar och av den anledningen så behandlas vissa äldre och skörare patienter fortsatt med bara 2 läkemedel i taget.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Vilken behandling börjar man med vid myelom?
Läsarfråga:
Har nyupptäckt Mkomponent på 40 och 20% myelom i benmärgen. Mår kanonbra och hade aldrig blivit upptäckt om jag inte donerat blod. Mycket plötsligt och jobbigt speciellt för min fru.
Just nu är det blodprov varannan månad som gäller. Vad kan jag förvänta för behandling. Börjar man med stamcellstransplantation eller kan man ta något mildare till att börja med.
Mvh Roland
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej Roland!
Först ska man bestämma om du skall starta behandling nu eller vänta. Cirka en tredjedel av de som mår helt bra och där alla andra prover är bra behöver aldrig starta behandling.
Om man utgår från att du behöver behandling börjar man med en kombination av läkemedel och följer effekten genom att mäta M-komponenten. För patienter som är under 70 år och rätt friska för övrigt är stamcellstransplantation en bra behandling och den sker oftast inom 4-6 månader som man startat sin behandling.
Be att din doktor preciserar vilka värden de följer för att avgöra om just du behöver starta behandling så blir det mindre ovisst för dig och din fru.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Sämre sårläkning vid MGUS?
Läsarfråga:
Jag fick för rätt många år sedan diagnos myelom men sedan har inget hänt och informationen har varit i stort sett ingen alls. Vid hälsokontroll på VC en gång om året kollar man MGUS värde och det ligger bra säger de. Ska jag nöja mig med detta?
Har också börjat fundera på om detta är orsaken till att vissa sår inte läker ordentligt. Sist kom det en ruva, som sedan ramlade av och under var det inte läkt.
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej!
Det är viktigt att skilja på myelom och MGUS. Det sistnämnda innebär att man bara har så kallad M-komponent men allt annat ser bra ut. I de fallen räcker det att kolla M-komponent, blodvärden, kalk och njurvärde en gång årligen.
Du har dock rätt i att det kan vara så att även om du bara har MGUS så har du lite sämre sårläkning. Det beror i så fall på att dina värden för vanliga antikroppar ligger för lågt. Fråga på din vårdcentral om det är så för då kan det ibland hjälpa om man ger så kallat gammaglobulin för att stärka försvaret.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Nya läkemedel för multipelt myelom?
Läsarfråga:
Hej! Finns det nya läkemedel för myelom?
Anonym
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej!
Ja, det fortsätter att utvecklas läkemedel mot myelom i snabbt takt. Förutom alla de som redan är tillgängliga, så kallade immunmodulerare, proteasominhibitorer och monoklonala antikroppar, så finns det ytterligare läkemedel som väntar på godkännande och det gäller nya monoklonala antikroppar samt antikroppar som är kopplade med cytostatika. Dessutom pågår studier med andra kraftfulla immunologiska behandlingar tex bispecifika Antikroppar samt CAR-T celler. De sistnämnda finns tillgängliga i kliniska studier i Sverige och lär vara helt etablerade läkemedel inom ett par år.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Vad innebär immunsubtraktion av typ lgA-lambda cirka 1-2 g/l?
Läsarfråga:
Hej! Jag har haft lågt blodvärde sedan cirka ett par år. Nu har mitt blod analyserats och en immunsubtraktion av typ lgA-lambda cirka 1-2 g/l. Vad indikerar dessa provresultat?
Annika
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej Annika!
Det mest troliga är att ditt låga blodvärde beror på något annat än att du utvecklat myelom med tanke på att din M-komponent är så låg. Om man inte finner någon orsak till ditt sänkta blodvärde kan det ändå vara idé att göra en myelomutredning vilket innebär ett benmärgsprov samt röntgen av ditt skelett.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Nya behandlingsmetoder när myelomsjukdomen återkommer?
Läsarfråga:
Jag behandlas med Darutumab, om sjukdomen återkommer en dag finns det nya behandlingsmetoder?
Ulf-Henrik Mellqvist svarar:
Hej!
Ja, det som står närmast till buds är kombinationer av flera läkemedel som ges tillsammans med daratumumab. Även om man erhållit dessa innan kan de ha god effekt i en ny kombination. Vidare så finns det en del äldre kombinationer av cellgifter som kan ha god effekt även när effekten av daratumumab avtar. Inom bara ett par år kommer vi också att ha tillgång till ännu effektivare antikroppar. Just nu pågår kliniska prövningar med dessa och effekten är mycket god.
Vänliga hälsningar
Ulf-Henrik Mellqvist
Prenumerera på kunskapsbrev om myelom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet myelom kommer du få ta del av nya forskningsrön, information om olika behandlingsalternativ och användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård. Du kommer även få lära dig om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient eller anhörig samt ha möjlighet att skriva frågor till hematologen och överläkaren Ulf-Henrik Mellqvist.
Att prenumerera på kunskapsbrevet om myelom är helt kostnadsfritt. Blir prenumerant här!
Kommentera denna artikel
Jag lär mig ny kunskap om nya behandlingsmetoder om multipel myelom. Tack för fortsatt e-post!
Jag vill lära mig om nya behandlingsmetoder. Gärna vill läsa olika frågor och svar kring multipel myelom.
Inga har kommenterat på denna sida ännu