Det här innebär hälso- och sjukvårdslagen
Hälso- och sjukvårdslagen är en övergripande lag som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Genom att förstå och vara medveten om lagen kan man som patient säkerställa att ens rättigheter tillgodoses på bästa sätt.
Det här är hälso- och sjukvårdslagen
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) är en slags ramlag som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Den syftar till att ge övergripande mål och riktlinjer för hur vården ska organiseras och bedrivas, utan att detaljstyra verksamheten. Lagen talar om vad regionerna och vårdgivarna är skyldiga att erbjuda dig som patient.
Hälso- och sjukvårdslagens övergripande syfte är att ge alla en god vård på lika villkor i Sverige. I lagen definieras hälso- och sjukvård som åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Det inkluderar även sjuktransporter och omhändertagandet av avlidna.
Vården ska ges med respekt
En grundläggande bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen är att vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Vården ska vara uppbyggd på ett sätt att det blir så lätt som möjligt att skapa goda kontakter mellan patienten och personalen. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska få företräde till vården.
För att uppfylla kraven för en god vård ska hälso- och sjukvården:
-
Erbjuda vård av god kvalitet med hög hygienisk standard.
-
Tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet.
-
Vara lättillgänglig för patienterna.
-
Bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.
-
Främja goda kontakter mellan patienten och vårdpersonalen.
Krav på personal, lokaler och utrustning
Där hälso- och sjukvård bedrivs finns det krav på att personalen, lokalerna och utrustningen som behövs för att kunna ge god vård ska finnas på plats. För att möta patienternas behov på bästa sätt ställer hälso- och sjukvårdslagen även krav på att verksamhetens kvalitet systematiskt och fortlöpande ska utvecklas och säkras.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Ledningens ansvar
I lagen finns det även krav på ledningspersonalen inom hälso- och sjukvården. Det ska finnas en verksamhetschef som ansvarar för verksamheten och säkerställer patientens behov av trygghet, samordning, kontinuitet och säkerhet i vården som ges.
Inom den kommunala hälso- och sjukvården ska det finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Den personen ansvarar bland annat för att patienten får säker vård av god kvalitet, att patienten får den vård som läkare har förordnat, att journaler förs enligt patientdatalagen och att ansvar för vårduppgifter (som läkemedelshantering) sker enligt patientsäkerheten.
Patientlagen - lag om medbestämmande, tillgång till information och kontinuitet
Vilka möjligheter till medbestämmande, tillgång till information och kontinuitet har man som patient? Svaret hittar du i patientlagen. Hos Netdoktor kan du gå en utbildning som lär dig om vilka skyldigheter vårdgivare och hälso- och sjukvården har gentemot dig som patient och närstående. Utbildningen är helt gratis att gå.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu