Blodtransfusion vid myelom – därför får man det och så går det till
En blodtransfusion innebär att du får blod i form av dropp från en annan person. Blodtransfusioner är vanligt förekommande hos personer med cancersjukdomar, som exempelvis multipelt myelom. Här går vi igenom när man får en blodtransfusion och hur det går till.
Därför får man blodtransfusion
Det är vanligt att få lågt blodvärde (anemi) när man har myelom. Det kan antingen vara en biverkning av behandling med cellgifter (cytostatika) eller av cancersjukdomen i sig. Att ha lågt blodvärde kan ge symtom som huvudvärk, yrsel och trötthet.
Man kan då få blodtransfusioner eller behandling med ett hormon som kallas erytropoetin (ESA), som gör att röda blodkroppar bildas. Att genomgå en blodtransfusion är ett säkert och snabbt sätt att höja blodvärdet och många känner sig påtagligt piggare efteråt.
Vill du läsa mer om behandling med erytropoetin (ESA) kan du göra det här.
Så går det till
Innan en blodtransfusion får man lämna ett blodprov för att ta reda på vilken blodgrupp man har. Vid en blodtransfusion måste mottagarens och blodgivarens blodgrupper passa ihop. Blodgrupperna delas upp i A, B, AB, O (noll) och Rh. Oftast används systemen AB0-systemet och Rh-systemet för att dela in blodgrupperna.
Här kan du se vilka kombinationer av blodgivare och mottagare som är möjliga enligt AB0-systemet:
-
A kan ge blod till A och AB och ta emot blod från blodgrupp A och 0.
-
B kan ge blod till B och AB och ta emot blod från blodgrupp B och 0.
-
AB kan bara ge blod till AB, men ta emot blod från alla blodgrupper.
-
0 kan ge blod till alla blodgrupper, men bara ta emot blod från sin egen blodgrupp.
Det finns ett protein, som kan finnas på blodkroppens yta, som kallas Rh-faktorn. Nästan 85 procent av Sveriges befolkning har Rh-faktorn och kallas då Rh-positiva (RhD+). Resten av befolkningen som saknar denna faktor kallas Rh-negativa (RhD-).
Kunskapsbrev om myelom (benmärgscancer)
Få tolv kostnadsfria kunskapsbrev om myelom via e-post. Här kommer du att få information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och rättigheterna som patient.
Här kan du se vilka kombinationer av blodgivare och mottagare som är möjliga enligt Rh-systemet:
-
Rh+ kan ge blod till blodgrupp Rh+.
-
Rh- kan ge blod till blodgrupp Rh+ och Rh-.
Blodet leds in i kroppen genom ett blodkärl via en venkateter, vanligtvis i armen. Det tar vanligtvis ungefär en till två timmar att genomföra en transfusion av en blodpåse.
Biverkningar
Det är ovanligt att få biverkningar av en blodtransfusion. I sällsynta fall kan en komplikation vara en överkänslighetsreaktion, som ger lindriga hudutslag eller illamående och i mer sällsynta fall problem med andningen. Dessa reaktioner kommer oftast under eller direkt efter transfusionen. Du ska omedelbart meddela sjuksköterskan om du känner obehag under blodtransfusionen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu