Behandling vid återfall av myelom – hematologen förklarar
Med den kunskap man har idag om myelom anses sjukdomen som obotbar. De flesta myelompatienter kommer därför behöva behandla sjukdomen i omgångar eller ha en kontinuerlig underhållsbehandling. Återfallen kommer sällan plötsligt och behandling kan därför sättas in i god tid. Här kan du höra hematologen Ulf-Henrik Mellqvist berätta om hur man kan se att sjukdomen börjar bli mer aktivt igen.
Ulf-Henrik Mellqvist, som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, menar att man i hans jobb alltid utgår från att myelom är kroniskt.
Han berättar att det finns patienter som behandlades på 90-talet som det ännu inte går att mäta sjukdomen hos än idag, och att man i USA prata om något man kallar tekniskt bot, vilket innebär att man efter 10 år efter behandling inte kan mäta sjukdomen.
Intervjun med Ulf-Henrik Mellqvist gjordes i november 2022.
– Men vi vet att även sådana patienter kan visa tecken på att sjukdomen finns där och att man behöver göra något åt den, säger Ulf-Henrik Mellqvist.
Han menar att det är bättre att förutsätta att sjukdomen ska komma tillbaka och att man kommer behöva behandla den igen, istället för att hoppas på att man blivit botad. Däremot kan uppehållet, då sjukdomen är lugn, hålla i sig i många år. Sjukdomen kommer sällan heller som en överraskning och sjukvården kan därför följa stigningen under tiden tills dess att behandling behövs.
Enligt de nationella vårdprogrammet för myelom definieras återfall med följande punkter:
-
Ökning av M-komponent eller av Bence Jones-protein i urinen (BJ proteinuri) eller fria lätta kedjor i serum och/eller:
-
Nya eller förvärrade skelettförändringar, hög kalciumnivån i blodet (hyperkalcemi), lågt blodvärde (för lite hemoglobin i blodet, anemi) eller
-
Andra kriterier som läkarna bedömer beror på myelomsjukdomen.
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom. Lever du med myelom?
Valet av behandling vid återfall beror på flera faktorer
Valet av behandling vid sjukdomsutveckling (progress) beror på flera faktorer, bland annat längden på föregående behandlingssvar, om myelomsjukdomen är aggressiv eller långsamt framskridande (indolent) och vilka högriskkriterier man har. Du kan läsa mer här kriterierna här.
Andra faktorer som kan påverka är vilka sjukdomssymtom som finns och vilka som har utvecklats under tid, men även vilken respons man haft på tidigare behandlingar. Även sådant som ålder, samsjuklighet, livskvalitet och önskemål från dig som patient spelar roll vid val av behandling.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu