Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Behandling av multipelt myelom kan ge neuropati

Vissa läkemedel som används vid behandling av multipelt myelom kan ge neuropati. Neuropati är en nervsjukdom som kan stickningar, domningar och känselbortfall. Här kan du läsa mer om tillståndet och vad du själv kan göra för att underlätta symtomen. 


Publicerad den: 2023-07-13

Annons

Neuropati är en nervsjukdom som innebär att nerverna i kroppen inte fungerar som de ska och orsakar då känselrubbningar. Vissa läkemedel som används vid behandling av multipelt myelom, såsom cytostatika (cellgifter), kan orsaka neuropati. Det gör att du kan känna stickningar, domningar och känselbortfall i händer, fingrar, fötter, tår och även i munnen. 

Ibland kan känselrubbningar kännas redan inom några timmar efter första behandlingstillfället. Den akuta formen av känselrubbningar går däremot oftast över. 

Annons
Annons

Kan ge en känsla av att gå på kuddar 

Vid neuropati kan händer och fötter också kännas försvagade, bli svullna eller göra ont. Besvären kan leda till begränsad rörelseförmåga och motoriska svårigheter. Om känselrubbningar uppstår på flera ställen i kroppen kallas det för polyneuropati. 

De första symtomen på neuropati är ofta nedsatt känsel. Detta kan ge en känsla av att gå på kuddar eller att ha extra strumpor på fötterna. En del upplever även besvärande stickningar, brännande smärtor eller nedsatt balans. Efterhand kan ökande försvagning av muskulaturen i fötter och underben uppträda, vilket kan leda till problem att gå på tå eller på hälarna. 

Förlusten av känseln i huden följer ett strump- och handskmönster. Det innebär att förlusten av känseln i fötterna har en utbredning motsvarande en strumpa och förlusten av känseln i händerna motsvarar det område som en handske normalt täcker. Kyla och kontakt med kalla föremål kan ibland utlösa eller förvärra känselrubbningarna.

Annons
Annons

M-komponentassocierad polyneuropati 

M-komponent innebär en onormalt hög koncentration av en viss typ av antikroppar (immunglobuliner) i blodet. Vid blodsjukdomar som multipelt myelom kan M-komponent förekomma i mycket hög koncentration i blodet. Vid M-komponentassocierad polyneuropati angriper antikropparna nerverna och bryter ned den vita isolerande fettskidan runt nervtråden (myelinet) så att nervernas funktion försämras.

Vill du läsa mer om vad M-kompontent vid myelom är kan du göra det här.

Råd vid känselrubbningar

Det finns flera saker du själv kan göra för att förebygga och lindra symtomen vid neuropati. Rör gärna på dig utefter din förmåga, då fysisk aktivitet kan öka blodcirkulationen och lindra besvären. Det kan exempelvis vara att promenera eller att cykla. Om det känns osäkert att promenera utomhus på grund av att marken är ojämn, kan man exempelvis gå på ett gångband inomhus. Du kan även prova enklare balansträning eller övningar för rörlighet eller töjning. 

Här kan du läsa fler råd på saker du själv kan göra vid känselrubbningar: 

• Massera och smörj händer och fötter varje dag med en mjukgörande kräm. Krämen får gärna innehålla mentol eftersom det kan lindra symtomen och är bra för cirkulationen. 

• Håll fötterna varma och var observant på rodnader och ömhet. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

• Du kan ha svårt att känna om vattnet är för varmt eller kallt, så var försiktig. 

• Ha vantar på dig när det är kallt ute eller om du ska hålla i något kallt eller varmt. 

• Använd halkmatta i dusch och badkar. 

• Ta det lugnt när du stiger upp eller ställer dig upp och ta bort mattor du kan snubbla på. 

• Använd bekväma skor som inte klämmer åt eller ger skoskav, gärna med en formad innersula. 

• Kontrollera om det finns små sår på händer och fötter. Såren kan ge infektioner. 

• Använd handskar när du jobbar i trädgården, med blomjord eller håller på med vatten. 

Upplever man symtom på neuropati är det viktigt att ta upp det med sin kontaktsjuksköterska eller läkare. Man kan även få hjälp av en fysioterapeut med träning för att förebygga och lindra besvären. En arbetsterapeut kan vara till hjälp med råd och stöd i vardagen och i vissa fall kan man få en remiss till medicinsk fotvård.

 

    Källor

  • Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/sallsynta-halsotillstand/m-komponentassocierad-polyneuropati/
  • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/information-till-alla/huvuddokument-synligt-for-alla.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.