Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Anhörigstöd i kommunen – för dig som är anhörig till någon med myelom

Att leva med myelom i familjen påverkar alla familjemedlemmar på olika sätt. Det är viktigt att man som anhörig till någon som är sjuk också får stöd och den hjälp som man behöver. Kommunen du bor i kan ofta erbjuda flera former av stöd, exempelvis via en anhörigkonsulent. Elisabeth Johansson, anhörigkonsulent i Gagnef kommun, berättar att det  är vanligt att anhöriga kontaktar henne för enskilda samtal.


Publicerad den: 2024-02-06

Annons

Du som är anhörig till någon som är sjuk i multipelt myelom kan också behöva stöd och hjälp. I de flesta kommuner finns det en eller flera personer som arbetar med anhörigstöd. De kallas vanligen för anhörigkonsulenter, men även för anhörigsamordnare eller anhörigombud. 

Anhörigkonsulenter arbetar med att informera och erbjuda olika former av stöd till anhöriga. Du kan vända dig till en anhörigkonsulent för att få stöd, råd och vägledning i din livssituation. Du kan också få information och hjälp om var du vänder dig i olika frågor. 

Annons
Annons

Exempel på anhörigstöd i kommunen

Stödet för anhöriga kan skilja sig mellan olika kommuner. Det kan bero på hur stor eller liten kommunen är. Exempel på stöd och hjälp som anhöriga kan få är:

  • Enskilda samtal. Du har möjlighet att prata om hur du mår, om din situation och annat som är viktigt. Samtalen sker via telefon, i kommunens lokal eller hemma hos dig. 

  • Anhöriggrupper. Gruppträffar med möjlighet att träffa andra anhöriga i liknande situation.

  • Utbildningar.

  • Föreläsningar.

  • Information.

  • Aktiviteter med hälsofokus.

“Det bästa är mötet med människor”

Elisabeth Johansson jobbar sedan fem år som anhörigkonsulent i Gagnef kommun. Sammanlagt har hon arbetat som anhörigkonsulent i 23 år och trivs väldigt bra.

– Det bästa med jobbet är mötet med alla människor. Att kunna hjälpa till och stötta, berättar hon.   

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Att leva med myelom i familjen kan vara krävande. Sjukdomen kan påverka relationen till familjemedlemmar och vänner. Elisabeth Johansson berättar att det vanligaste är att anhöriga kontaktar henne för enskilda samtal.  

– Jag är tydlig med att vi inte är några terapeuter. Vi har inga behandlande samtal, men många uppskattar att få prata med någon objektiv och få lasta av sig. En del tycker att det är skönt att ha ett anonymt samtal, säger hon. 

I Gagnef kommun är en annan populär aktivitet något som kallas för anhörigfrukost. En gång i månaden får anhöriga träffas, prata och äta frukost tillsammans. 

– Det är väldigt trevligt. De peppar varandra, ger tips och idéer på vad man kan göra för att må bättre. Fokus ligger på att ha lite roligt och på den som är anhörig, inte på den som är sjuk, berättar Elisabeth Johansson. 

Utmaning att nå ut till anhöriga

Att stödja någon som är sjuk kan se olika ut i olika faser av sjukdomen och i livet. Då kan även behoven av stöd till den som är anhörig förändras. En viktig del är att som anhörig bli medveten om sin egen situation, vad den innebär och vilka behov av stöd som de har. 

Elisabeth Johansson beskriver det som en utmaning att nå ut till anhöriga i ett tidigt skede. 

– Många anhöriga tar kontakt när det är kaos i vardagen och de nästan går in i väggen. Man vill alltid försöka nå ut så tidigt som möjligt, men många tycker i början att det inte är så svårt. Då tar man ingen kontakt, men sen blir det alldeles för tungt att hantera själv, berättar hon. 

Så hittar du anhörigstöd i din kommun

Vilken typ av stöd som finns för anhöriga skiljer sig mellan olika kommuner. Om du vill veta vilket stöd som finns i din kommun kan du ofta hitta det på kommunens hemsida eller genom att ringa kommunens växel och be att få tala med den som arbetar med anhörigstöd. Du kan även söka på “anhörigstöd” och din kommuns namn på google för att hitta mer information. 


Hos Anhörigas Riksförbund kan du se en lista över Sveriges alla kommuner och deras anhörigstöd. Listan hittar du här.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.