Myelom
Senast publicerade artiklarna
-
Depression vid cancer – symtom, stöd och behandling
Att få en cancerdiagnos, som multipelt myelom, innebär inte bara en fysisk kamp, utan kan också ge upphov till psykiska påfrestningar. Många personer med långt gången cancersjukdom upplever depression och ångest. Det finns dock hjälp att få, och rätt behandling kan förb...
-
Så kan du ta hand om din hud vid behandling av myelom
Vid behandling av cancersjukdomen multipelt myelom kan vissa läkemedel och behandlingar orsaka besvär med hud och slemhinnor. Du kan få torr, irriterad och känslig hud - även slemhinnorna kan påverkas på samma sätt. Men att behöva lida av det är inte nödvändigt. Det fin...
-
Myelom – Egenvård och saker att tänka på vid diarré
Problem med diarré i samband med cancerbehandling är vanligt. Diarré är minst sagt besvärligt att leva med. Kommer det dessutom med besvär som magsmärtor och gaser kan det vara desto mer plågsamt. Men, ofta är det helt ofarligt. Det finns dock saker du bör vara uppmär...
-
Fyra tips om samtalsstöd och samhörighet för dig med myelom
Lever du med multipelt myelom och upplever att du behöver stöd och gemenskap från andra som förstår vad du går igenom? Du kanske är i behov av en stödperson eller bara någon utomstående att prata med? Här får du fyra tips på vart du kan vända dig.
-
Det här innebär hälso- och sjukvårdslagen
Hälso- och sjukvårdslagen är en övergripande lag som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Genom att förstå och vara medveten om lagen kan man som patient säkerställa att ens rättigheter tillgodoses på bästa sätt.
-
Marcus fick myelom vid 44 års ålder: ”Allt var svart”
Marcus från Trosa upptäckte sin myelomdiagnos 2016 efter att han hamnade på sjukhus på grund av ett brutet lårben. Myelomsjukdomen hade orsakat en nedbrytning av skelettet som ledde till frakturen. Därefter följde flera omgångar behandlingar med cytostatika, stamcellstransplantationer och antikroppsterapi.
-
Blodtransfusion vid myelom – därför får man det och så går det till
En blodtransfusion innebär att du får blod i form av dropp från en annan person. Blodtransfusioner är vanligt förekommande hos personer med cancersjukdomar, som exempelvis multipelt myelom. Här går vi igenom när man får en blodtransfusion och hur det går till.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Enkät om återfall (relaps) vid myelom
Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom, och handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps).
-
Enkätundersökning om myelom
Har du eller någon du känner myelom? Då kan du delta i vår enkätundersökning. Undersökningen syftar till att öka kunskapen om hur personer med myelom upplever sin diagnos och den vård och behandling de får.
-
Quiz: Vad vet du om myelom?
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Gör vårt quiz och lär dig mer om myelom. Du startar quizet genom att svara på första fråga. Lycka till!
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Uppföljning av behandling vid multipelt myelom
Här kan du läsa mer om vad som görs vid rutinkontroller samt vilken kvarstående problematik som kan uppstå vid myelom.
-
Myelom behandlas oftast med olika kombinationer av läkemedel
Här kan du läsa om olika behandlingar vid myelom.
-
Myelom (cancer i benmärgen)
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Myelom är ovanlig före 40 års ålder och medianåldern vid insjuknandet ligger vid 72 års ålder. Myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor.