Ny metod testas för att behandla leukemi
Akut myeloisk leukemi, eller AML, är en de vanligaste leukemiformerna som drabbar vuxna. Idag får närmare 300 personer om året cancerformen som innebär att en viss typ av vita blodceller insjuknar. Men nu har amerikanska forskare lyckats hitta ett sätt att omprogrammera dessa leukemiceller till cancermördande celler.
– Det är en spännande metod, men framför allt är det spännande fynd, säger Håkan Mellstedt, som är överläkare och professor vid Karolinska institutet samt Netdoktors expert, till Sveriges Radio.
Endast testats på celler
Forskarna har använt en specifik antikropp, ett särskilt protein som är en naturlig del av immunförsvaret, som man fäster på leukemicellens yta. Det triggar igång flera kemiska signaler som får cancercellen att utvecklas till en så kallad ”natural killer cell”, en NK-cell. Dessa mördarceller dödar därefter intilliggande leukemiceller.
Metoden ligger än så länge på försöksstadiet och har endast testats på celler. Mycket återstår innan det skulle kunna bli en ny behandling mot cancer, menar Håkan Mellstedt.
– Tumörbiologiskt är det här väldigt intressant. Men därifrån till en terapeutisk applikation är det långt kvar.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu