Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lymfom

Forskning om blodcancerbehandling ser lovande ut 

Två immunterapier mot med CAR-T-celler, som används mot blodcancer, är redan tillgängligt för blodcancerpatienter i USA. I Sverige är tekniken fortfarande på forskningsstadiet, men forskarna menar att det ser lovande ut inför framtiden och nu är ytterligare en studie i ämnet igångsatt.  


Publicerad den: 2017-12-20

Annons

Behandling för patienter som lever med aggressiv blodcancer är idag mycket begränsad, men på olika håll i forskarvärlden har det gjort framsteg när det kommer till behandling med så kallade t-celler.

Terapi med t-celler går kortfattat ut på att man använder sig av en typ av vita blodkroppar från patientens immunförsvar, t-celler. Dessa ”trimmas” sedan för att de ska kunna söka upp och döda lymfom- och leukemiceller.  

I en första studie, som gjorts på Uppsala universitet, deltog 15 patienter med obotlig blodcancer. Några av dessa patienter hade tidigare genomgått blodstamcellstransplantation utan att tillfrisknat.  

Annons
Annons

 Sjukdomen försvann – men återkom

Efter att man tagit ut blod från patienterna fick CAR-T-celler växa till sig i labbmiljö och sedan återfördes blodet till patienten.  

– Vi är ganska nöjda med resultatet. För de här obotligt sjuka patienterna där cytostatika inte hade någon effekt, fick vi bort sjukdomen helt på sex patienter, men tyvärr har alla fått tillbaka det. Men den som hade längst effekt hade det i 24 månader, säger Gunilla Enblad som är överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i onkologi, till Vetenskapsradion som tagit del av forskningen.  

Nu är ännu en studie igångsatt och Gunilla Enblad menar det ser lovande ut, men att man måste utveckla behandlingen ytterligare.  

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6846548

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.