Bostadsort avgörande för överlevnad i lungcancer
– Lungcancervården går framåt, men det finns fortfarande stora bekymmer. Det är alldeles för många som avlider av den här sjukdomen. Inte ens två av tio botas, säger Jan Zedenius som är chefläkare och sakkunnig på Cancerfonden.
En av de saker som Cancerfonden lyfter fram, och som man tycker är oacceptabel, är att det skiljer sig stort i överlevnad mellan olika delar av landet. Ett år efter diagnos har 55 procent av patienterna avlidit i Västra Götaland, medan samma siffra är drygt 46 procent för patienter i Skåne. Det rapporterar SVT Nyheter, som har tagit del av rapporten.
– Att så många inte överlever beror i första hand på att man upptäcker sjukdomen försent, alltså i ett inte botbart stadium. Och här skiljer det sig väldigt över landet. I vissa landsting är det tre av tio som hittas i ett botbart stadium, och i vissa är det bara var tionde. Och det här måste vi förstås ändra på.
Tidig behandling A och O
Om cancern inte går att bota gäller det att bromsa i sjukdomen tid – något som kan förlänga överlevnaden avsevärt.
Huvudskälet till de stora skillnaderna över landet tror sig Cancerfonden ha ringat in.
– Vår analys säger att det är primärvården som har brister. Tillgängligheten måste öka och kontinuiteten, alltså att man får träffa samma läkare, kommer att öka möjligheten att man hittar den här sjukdomen i ett tidigt stadium. Det ökar sannolikheten att man ställer rätt frågor och att man snabbt misstänker att det kan vara den här sjukdomen och att man då skickar den här patienten på utredning, säger Jan Zedenius.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu