Min make har KLL och haft det i cirka 20 år och är nu 76 år gammal. De sista 3 åren har han fått immunstärkande dropp var 3:e veckan. För övrigt obehandlad för sin KLL. Han har tagit alla covidsprutorna dvs totalt 5 nu. I somras fick han upphöra med sin immunstärkande spruta pga att han inte mått så bra efter den. I sept tog han dos 5 dvs covid och efter 2 dar fick han feber varje kväll vid nästan exakt samma tid på kvällen och haft denna feber i 13 veckor totalt.
De har tagit en massa prover och för en vecka sen fick han kortison och efter en dag försvann febern. Började med 30 mg Prednisolon och efter dag 3 har han börjat med nedtrappning. Han är oerhört trött och orkar ingenting. Före detta var han aktiv och varannan dag ute och gick i minst 2 timmar. Nu ingen ork alls och tappat all lust o troligen deprimerad då han är olik sig totalt och mår inte bra. Mjälten har också växt visade daroemografin. Skriver detta pga att han är övertygad om att pga de slutade med immunstärkande droppet så reagerade immunförsvaret när han fick covidspruta nr 5 och orsakade allt detta. Det kanske kan vara till nytta att veta att sånt kan hända vid vaccinationen som man trots allt måste ta då han som KLL patient är i högriskgruppen äldre med kronisk sjukdom.
Hej!
Tack för beskrivningen. Vad jag förstår av denna så fick din make behandling med s.k. gammaglobulin. Detta är antikroppar som kan ges förebyggande mot främst bakteriella infektioner hos de med nedsatt immunförsvar. Vissa patienter med KLL och besvär med upprepade bakteriella infektioner kan ha nytta av sådan behandling. Sedan måste man, som alltid vid olika behandlingar, väga risker mot nytta av den behandling som ges. Det som framgår är att din make sedan fick biverkningar som gjorde att man avslutade behandlingen. Om detta sedan kan ha ett samband med vad som sedan hände efter vaccinationen är omöjligt för mig att säga.
Du beskriver sedan att han efter denna haft en lång period med trötthet, feber på kvällarna och förstoring av mjälten. Detta är symptom som kan ses vid aktiv KLL, men också vid olika rubbningar i immunförsvaret. Jag föreslår att ni diskuterar med hans ansvarige läkare och efterhör hans/hennes bedömning av vad som kan ha orsakat din makes besvär.
Hälsningar
Mattias Mattsson, överläkare vid blodmottagningen, Akademiska sjukhuset
Läs även: Vad är kronisk lymfatisk leukemi? »