Hej!
Min mor som är 91 år blev diagnostiserad med KLL i januari. Då fick vi info att hon inte kommer att dö av sjukdomen utan med den. Vi skulle ta prover 3/4 ggr per år för att börja med. I maj månad togs prover. Ingen information om resultatet fick vi.
Jag fick ställa frågor och först då fick jag veta att hennes vita blodkroppar hade ökad. Trots det blev vi inte kontaktade. Vad skall jag som anhörig göra? Mamma har ingen förståndsproblem men svårare att röra sig. Andra sjukdomar hon har är hjärtflimmer och prediabetes (ej någon behandling för det heller). Jag känner att vi inte har fått tillräckligt med information om sjukdomen och på vad jag skall vara uppmärksam när det gäller symptom hos henne. Är KLL ärftligt?
Jag är 64 år och har inga barn men min syster är 68 år och har barn och barnbarn. Måste vi börja kontrollera oss själva? Sedan januari var jag dessutom fullt upptagen med min make som genomgick operation och cellgiftsbehandling för tjocktarmscancern. Hans behandling
kommer att sluta i början av september. Jag känner att jag kommer att ha mer tid för min mor och önskar kunna mer om hennes KLL.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning
Michaela
Hej Michaela,
Jag tycker att du ska kontakt med den läkare som följer upp din mor och be att ni blir informerade om vad hennes blodprover visar och tolkningen av dessa. En ökning av vita blodkroppar vid KLL kan man se utan att det beror på att sjukdomen blivit värre, t.ex. temporärt vid infektioner. Ibland stiger de vita vid KLL successivt, men om patienten mår bra och inte har några symtom eller försämrade blodvärden brukar inte heller detta vara orsak till någon åtgärd (behandling). Det finns också en naturlig variation i nivån av vita blodkroppar från gång till gång.
Vad gäller ärftlighet så är inte KLL en ärftlig sjukdom. Däremot finns det en, vad vi kallar, familjär anhopning, där KLL är vanligare i en del familjer. Detta sannolikt beroende på de arvsanlag man har. Men eftersom KLL är en sällsynt sjukdom och att riskökningen om man har anhörig med KLL är så liten, så finns ingen anledning att screena anhöriga.
Hälsningar,
Mattias Mattsson, överläkare vid blodmottagningen, Akademiska sjukhuset
Läs även: Blodvärden att ha koll vid kronisk lymfatisk leukemi »