Stödjande behandling vid kronisk lymfatisk leukemi
Flera stora vetenskapliga undersökningar har visat att man inte har nytta av behandling av Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) innan sjukdomen leder till symtom. Istället för att introduceras för en behandling vid diagnostillfället, så följs patienterna upp med regelbundna kontroller med rådet att starta en behandling om symtom eller sjukdomstecken kommer. Vid vissa fall kan du få svåra symtom vid KLL eller cancerbehandlingen, då finns det alternativa behandlingar att komplettera din redan introducerade cancerbehandling med.
Vanliga behandlingstyper vid KLL
Det finns flera orsaker till att man börjar en behandling vid KLL. Det kan vara att symtom uppstår som långdragen feber, onormal trötthet, ofrivillig viktnedgång eller nattliga svettningar.KLL kan även leda till dåliga blodvärden på grund av dålig produktion i benmärgen.
Om de vita blodkropparna stiger snabbt över tid är det ett tecken på aktiv sjukdom vilket tyder på att behandling kan behövas sättas in inom kort.
Vid KLL krävs det flera omgångar av behandling under en livstid då cancerformen inte går att bota och är kronisk. Behandlingarna görs i syfte att minska och lindra symtom, inte för att bota. Det finns idag flera olika behandlingsalternativ där cytostatika, kemoimmunterapi samt målstyrd behandling är de vanligaste typerna, ibland i kombination med varandra. Behandlingsalternativen är baserade på de nationella riktlinjerna för KLL, här kan du läsa mer om vilka riktlinjer som gäller.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Alternativ behandling för KLL
För en del kan vald behandling för KLL samt symtom för sjukdomen ge biverkningar som till exempel nedsatt immunförsvar eller sänkt blodvärde. Då kan alternativ behandling eller kompletterande behandlingar hjälpa till att förebygga och få bukt på biverkningarna av till exempel en cytostatikabehandling. Vilka symtom du får beror på hur specifikt KLL påverkar just din kropp samt valet av behandling.
Idag finns det stödjande behandlingar som antingen bygger på läkemedel vars syfte är att förebygga infektioner, läkemedel för blodvärdet och dess funktion, smärtstillande läkemedel och behandling för autoimmuna tillstånd.
Vid KLL är det större risk att drabbas av infektioner på grund av förändrat värde av de vita blodkropparna som ger skydd mot infektioner, det är därför av stor vikt att ha kontakta din kontaktsjuksköterska om du får några av följande symtom:
-
Din kroppstemperatur förändras
-
Huvudvärk som inte går över
-
Du känner dig kall och frusen
-
Värkande muskler
Vid konstaterad infektion kan du både få behandling hemma med antibiotika för bakteriella infektioner, antivirala läkemedel för virusinfektioner och svampdödande läkemedel som behandlar infektioner orsakade av en svampinfektion. I en del fall kan du behöva behandling på sjukhus om infektionen blivit allvarlig.
Vid KLL kan man få förebyggande läkemedel mot infektioner, läkemedel som helt enkelt förebygger bakteriella-, virus- och svampinfektioner.I en del fall kan vaccin mot infektioner även bli aktuellt mot till exempel den årliga influensan och corona.
Det finns två huvudtyper av vaccin,levande vaccin och inaktiverade vaccin.Du bör inte få ett levande vaccin om du har KLL. Detta beror på att levande vacciner innehåller en mycket svag version av sjukdomen. Din läkare får ge råd om vilka vaccin som är säkra och vilka du ska undvika.
Läs mer: Så fungerar genanalys och målinriktad behandling vid KLL
Blodtransfusion vid KLL
Vid KLL och behandling av sjukdomen kan många få problem med låga blodvärden på grund av att benmärgen inte kan tillverka tillräckligt med många röda blodkroppar eller blodplättar. Vid väldigt låga blodvärden kallas tillståndet anemi vilket ger symtom som trötthet, energilöshet och andfåddhet vid lite ansträngning. Vid anemi kan du få blodtransfusion vid låga värden. Efter en blodtransfusion kan du känna dig piggare omgående då blodet leds in i kroppen genom blodkärlet och således tas upp direkt av kroppen.
Transfusion av trombocyter
Blodplättar (trombocyter) är livsviktiga och hjälper blodet att koagulera om ett blodkärl i kroppen skadas. Vid behandling av KLL och annan cancerbehandling förbrukar kroppens trombocyter. För att undvika livshotande tillstånd vid blödningar ges transfusion av trombocyter.
Symtom vid lågt värde av blodplättar är blod i urinen, blåmärken eller små röda fläckar på huden och att du ofta drabbas av näsblod.
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
KLL och autoimmuna störningar
Kronisk lymfatisk leukemi kan leda till att immunsystemet attackerar kroppens röda blodkroppar och blodplättar, även kallat autoimmun störning.
Exempel på autoimmuna störningar är att immunförsvaret angriper de röda blodkropparna, kallat Autoimmun hemolytisk anemi (AIHA) eller att immunförsvaret angriper blodplättarna, kallat immun trombocytopen purpura (ITP).
Vid AIHA så minskar de röda blodkropparna drastiskt och man kan känna sig väldigt trött och uppleva andnöd. Vid ITP så minskar nivåerna av blodplättar drastiskt och vanliga symtom vid tillståndet är:
-
Blåmärken
-
Man blöder mer än normalt, även vid små skärsår.
-
Näsblod
-
Små blåmärken eller röda utslag
Vid AIHA eller ITP krävs behandling eftersom tillstånden kan bli livshotande.
Behandling kan bestå av doser av steroider under några veckor och i vissa sällsynta fall kan operation bli aktuellt för att ta bort din mjälte om den blivit kraftigt förstorad då blodbrist då kan uppstå.
Läs mer: Helena lever med kronisk lymfatisk leukemi
- Cancer Research UK - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/chronic-lymphocytic-leukaemia-cll/treatment/supportive/
- Netdoktor.se - https://www.netdoktor.se/cancer/lymfom/sjukdomar/kronisk-lymfatisk-leukemi-kll-och-watch-and-wait-kunskapsbrev-kll-22/
- Örebro Universitet - https://www.oru.se/forskning/forskningsprojekt/fp/?rdb=p2238
-
Blodcancerförbundet - https://www.blodcancerforbundet.se/media/ik3aywm2/kll-hcl-broschyr-blcf-a5-uppdaterad-2023-vers-31-jan-final-f%C3%B6r-webben.pdf
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu