Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Personer med KLL har ökad risk för hudcancer

Du som lever med kronisk lymfatisk leukemi, KLL bör regelbundet kontrollera din hud och noga följa allmänna råd om till exempel solning. Personer med KLL löper nämligen större risk att drabbas av hudcancer jämfört med övriga befolkningen. 


Publicerad den: 2022-06-17

Annons

Personer med kronisk lymfatisk leukemi tycks oftare drabbas av hudcancer än övriga befolkningen. Så kallad skivepitelcancer och basalcellscancer är 5–10 gånger vanligare hos personer med KLL och ofta är hudcancern mer lokalt aggressiv och benägen att sprida sig. 

Även hudcancerformen malignt melanom är vanligare hos personer med KLL och har då ofta sämre prognos. På grund av den ökade risken att utveckla hudcancer bör du som KLL-patient få information om detta från vårdpersonal, samt information om hur du på bästa sätt kan kontrollera din hud regelbundet. Om du skulle hitta några hudförändringar som du inte känner igen, eller födelsemärken som förändras över tid, ska du kontakta din läkare som kan remittera dig till en hudläkare om det behövs. 

Annons
Annons

Olika typer av hudcancer – det här bör du känna till 

Malignt melanom 

För de flesta är malignt melanom den form av hudcancer som åtminstone till namnet känns mest bekant. Malignt melanom hör till de vanligaste cancerformerna i Sverige och har de senaste 20 åren fördubblats i antal fall. Bland de hudcancertyper som finns är det malignt melanom som framförallt ger metastaser, alltså dottertumörer. Det är därför mycket viktigt att hålla koll på sina prickar och leverfläckar och regelbundet kontrollera huden hos läkare.

Vanliga första symtom är att ett födelsemärke börjar växa, klia eller på något sätt ändra färg och form. Ett vanligt, ofarligt födelsemärke är oftast jämnbrun i färgen och har en regelbunden gräns, medan ett malignt melanom kan ha en mer ojämn struktur som skiftar mellan bleka områden, svarta punkter och gråa partier. 

Den säkraste och mest effektiva behandlingen vid malignt melanom är att operera bort hudförändringen. I avancerade fall kan också systemisk behandling med exempelvis immunterapi eller cytostatika ges. Strålbehandling kan bli aktuell, men påverkar då inte överlevnaden.

Skivepitelcancer 

Förutom malignt melanom finns skivepitelcancer och basalscellscancer. Som det ser ut idag är skivepitelcancer den hudcancerform som ökar mest. Sjukdomen är något vanligare bland män än bland kvinnor och drabbar ofta äldre personer. 

Annons
Annons

Vanligast är att skivepitelcancer uppstår i ansiktet, skalpen eller på öron och underläpp. Utseende på skivepitelcancer kan exempelvis vara en fjällig och skrovlig fläck. Idag botas omkring 95 procent som har skivepitelcancer genom operation.

Basalscellscancer 

Basalcellscancer, eller basaliom som det kallas, är en speciell typ av långsamt växande hudcancer och som saknar förmåga att bilda dottertumörer. Den här typen av hudcancer är med andra ord inte livshotande. 

Varje år upptäcks fler än 50 000 fall. Ofta börjar basaliom som som en liten finnliknande knottra som sakta växer till sig. Det kan också handla om ett sår som läker men återkommer på samma ställe. 

Även om basalscellcancer inte är direkt farlig är det viktigt att förändringen tas bort så att den inte växer och skadar huden runt omkring. Det finns olika behandlingsmetoder. Vilken typ av behandling som används beror på vilken typ av basalcellscancer du har och var på kroppen den sitter. Exempel på typer av behandlingar är kirurgi, frysbehandling eller att förändringen skrapas och bränns bort. Vid utbredd basalcellscancer kan strålbehandling också vara ett alternativ.

Hur kommer det sig att personer med KLL har ökad risk för hudcancer? 

Varför du som drabbats av KLL också löper större risk att insjukna i hudcancer är det ingen som riktigt vet. Enligt vissa studier skulle det kunna ha att göra med att man som KLL-sjuk genomgår fler generella undersökningar jämfört med resten av den friska befolkningen och att man på så vis också upptäcker fler fall. En annan förklaring har istället att göra med hur sjukdomen påverkar immunförsvaret och då gör att kroppens "tumör-övervaknig" blir sämre. 

Så minskar du risken för hudcancer 

När det gäller hudcancer är solens strålar den absolut största riskfaktorn.. I nio av tio fall kan malignt melanom kopplas till solens UV-strålning. Men trots att de flesta idag känner till riskerna med solning, är det fortfarande alltför många som inte skyddar sig tillräckligt och varje år dör närmare 500 personer på grund av malignt melanom.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

För att förebygga risken för hudcancer är det alltså viktigt att följa allmänna rekommendationer kring säker vistelse i solen. 

Håll dig till skuggan mitt på dagen 

Undvik solen då den är som starkast mellan klockan 11.00–15.00. Då är det bättre att hålla sig inomhus eller i skuggan. Barn under ett år bör överhuvudtaget inte utsättas för direkt solljus. 

Lita inte bara på solskyddsmedel 

Solkräm i all ära, men att tro att den ger 100 procentigt skydd är missvisande. Många använder dessutom krämen på fel sätt, smörjer för tunt lager eller är i solen längre tid än vad solskyddet avser. 

Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Smörj in dig igen efter några timmar eller efter bad.

Skydda huden med kläder 

Som komplement till solkräm bör du också skydda dig med kläder – inte minst gäller detta barn. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.

Sola inte solarium

Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar. Så undvik helt enkelt att sola solarium. 

Personer med KLL löper även ökad risk för annan cancer

Som patient ska man även uppmärksam på andra symtom och tecken som kan tyda på annan cancersjukdom. Patienter med KLL har, förutom hudcancer, också en ökad risk att drabbas av andra lymfomsjukdomar, vanligast är diffust storcelligt B-cellslymfom och Hodgkins sjukdom. Även myelodysplastiskt syndrom eller akut myeloisk leukemi kan ses hos personer med KLL.

    Källor

  • Stålsäkerhetsmyndigheten - https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2021/nara-60-procentig-okning-av-hudcancer-i-sverige/
  • Cancercentrum - https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/prevention-och-tidig-upptackt/prevention/solvanor/
  • Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/cancer/patientinformation/hudcancer/hudcancer-ordforklaringar

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/tillstand-och-sjukdomar/pigmenterade-lesioner/malignt-melanom

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/tillstand-och-sjukdomar/papulosa-tillstand/skivepitelcancer-i-huden

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/patientinformation/papler-knottriga-utslag/skivepitelcancer-i-huden

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/tillstand-och-sjukdomar/papulosa-tillstand/basaliom

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/patientinformation/papler-knottriga-utslag/basalcellscancer

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hud/patientinformation/patientradgivning/sar-som-inte-laker-patientradgivning
  • Nationellt vårprogram för KLL - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/kll/vardprogram/nationellt-vardprogram-kronisk-lymfatisk-leukemi-kll.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.