Förstorade lymfkörtlar vid KLL – då bör du söka vård
Svullna eller förstorade lymfkörtlar är vanligt i samband med infektioner. Även vid olika blodcancerformer, som kronisk lymfatisk leukemi (KLL), kan lymfkörtlar svullna. Överläkaren Mattias Mattsson hjälper oss reda ut varför man får förstorade lymfkörtlar, lymfadenopati.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Lymfadenopati är ett annat ord för förstorade lymfkörtlar. Lymfkörtlar har vi alla och de finns på flera olika ställen på kroppen. Lymfkörtlarna är en del av lymfsystemet och immunförsvaret. Lymfkörtlarna fungerar som ett filter som renar lymfan från skadliga ämnen och är en del i vårt försvar mot bakterier och andra mikroorganismer.
Lymfkörtlarna finns bland annat på halsen och nacken, i armhålorna, ljumskar och längs de stora blodkärlen i magen.
– Lymfkörtlarna är en del av vårt immunförsvar vilket gör att den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar är när de reagerar på en infektion. Om du t.ex. får en kraftig infektion i armen kan lymfkörtlarna som sitter närmast bli förstorade och ömma under en period, som en del i ditt skydd mot infektionen, förklarar Mattias Mattsson, överläkare vid Hematologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Samma reaktion kan du få när du tagit ett vaccin, då kan lymfkörtlarna reagera med att svullna på det “okända” som sprutats in i koppen.
Den vanligaste orsaken till svullna lymfkörtlar är som tidigare nämnt infektioner. Men det finns även andra orsaker till att lymfkörtlarna blir förstorade..
– Lymfkörtlarna kan bli förstorade av olika sjukdomar i de vita blodkropparna, som till exempel kronisk lymfatisk leukemi (KLL), och andra lymfomsjukdomar eftersom sjuka vita blodkroppar då kan ansamlas i lymfkörtlarna. Vid andra cancersjukdomar kan tumören sprida sig till en eller flera lymfkörtlar som då blir förstorade. I dessa fall är det inte en infektion som orsakar svullnaden utan det beror då på sjukdomen. Ofta är då de svullna lymfkörtlarna inte ömma som vid en infektion, berättar Mattias Mattsson.
Det kan du göra själv – och då ska du söka vård
Det viktigaste är alltså att ta reda på varför man har förstorade lymfkörtlar eftersom det kan bero på en rad olika tillstånd. Vid infektioner har man oftast andra symtom, lymfkörtlarna är ofta ömma och går ned i storlek när infektionen läkt ut.
– Beror svullnaden på en virusinfektion så läker det av sig själv. Vid bakteriell infektion kan du behöva antibiotika, säger Mattias Mattsson.
Om man har besvärande lymfkörtelförstoring vid KLL, är det en anledning till att starta behandling för sjukdomen. Därför är undersökning av lymfkörtlarna en del i den bedömning av om KLL-sjukdomen är aktiv som läkaren gör.
– Det gäller att läkaren reder ut vad orsaken till lymfkörtelförstoringen är, för att kunna behandla den på rätt sätt, säger Mattias Mattsson.
När bör man söka vård?
– Om man som KLL-patient inte har någon pågående infektion eller annan förklaring, som t.ex. en vaccination, men ändå tillkomst av förstorade lymfkörtlar med knölar på halsen, i armhålan eller ljumskarna ska man kontakta vården och få en bedömning gjord, säger Mattias Mattsson.
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu