Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Ekonomiskt stöd för dig som är långvarigt sjuk och dina närstående

Många som lever med en långvarig sjukdom kan känna att det även blir en påfrestning på ekonomin. Vid cancer eller misstanke om cancer kan det exempelvis finnas behov av sjukskrivning, då cancersjukdom och dess behandling kan påverka en person både fysisk och psykiskt. Här kan du läsa mer om ekonomiskt stöd och stipendier som man som sjuk eller anhörig kan söka från Försäkringskassan och andra aktörer. 


Publicerad den: 2022-03-03

Annons

Om du är i arbetsför ålder och blir sjuk kan det vara aktuellt att ansöka om olika ekonomiska ersättningar. Den myndighet som utreder och beslutar om enskilda personers rätt till ersättning är Försäkringskassan. Man kan exempelvis ansöka om följande ersättningar. 

Sjukpenning

Om man inte kan arbeta på grund av sjukdom kan man få så kallad sjukpenning. 

Om du är anställd betalar oftast din arbetsgivare ut sjuklön de första två sjukdomsveckorna. Om du fortfarande är sjuk efter två veckor kan du ansöka om sjukpenning. 

Annons
Annons

Hos Försäkringskassan kan du läsa mer om vad som gäller för dig. Det ser lite olika ut beroende på om du är anställd eller inte.

Här kan du som studerar läsa vad som gäller om du blir sjuk. Klicka här!

Förebyggande sjukpenning

Om du på grund av behandling eller rehabilitering måste avstå från att arbeta kan du få så kallad förebyggande sjukpenning. Hos Försäkringskassan kan du läsa mer om vad som gäller för dig:

Särskilt högriskskydd

Din arbetsgivare kan få ersättning för dina sjuklönekostnader om du riskerar att vara sjuk ofta (fler än tio gånger under ett år) eller sjuk länge (fler än 28 dagar i följd). 

Annons
Annons

Klicka här för att läsa mer om särskilt högriskskydd

Närståendepenning – ekonomisk stöd till dig som tar hand om någon som är svårt sjuk

Så kallad närståendepenning är någon som kan betalas ut av Försäkringskassan till personer som exempelvis tar ledigt från jobbet för att vårda och hjälpa en person som har en livshotande sjukdom. Det kan kan handla om att man följer med på läkarbesök eller uträttar olika ärenden som att handla mat eller mediciner. 

Anhörig, granne eller vän

I begreppet närstående innefattas i detta fall anhöriga, men även andra som den sjuke har en nära relation till, såsom en vän eller granne. 

Samtycke från den som är sjuk behövs

För att kunna söka närståendepenning behöver man även få ett samtycke från personen som man vårdar.

Närståendepenning betalas ut i 100 dagar

Dagarna är kopplade till den som är sjuk, inte till de som vårdar hen. Om du är den enda personen som vårdar den sjuke kan du få närståendepenning i 100 dagar. Är ni däremot fler personer som vårdar, delar ni på de 100 dagarna. 

Läs mer om närståendepenning på Försäkringskassans hemsida:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Ansök om stöd eller stipendier från stiftelser och fonder

Det finns även många fonder eller stiftelser som tar emot ansökningar om exempelvis ekonomiskt bidrag, rehabiliteringsvistelse eller rekreationsresa. 

För att ansöka om stipendier kan du behöva skicka in inkomstuppgifter (då vissa fonder har en inkomst- och förmögenhetsgräns för de som kan ansöka). Du kan också behöva ett intyg från en läkare, sjuksköterska eller kurator.

Här är några exempel på fonder som tar emot ansökningar:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.