Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Egenvård vid mantelcellslymfom – det kan du själv göra för att må bättre

Behandlingar för cancersjukdomar som mantelcellslymfom är ofta tuffa och kan ge påfrestande biverkningar. Här har vi samlat några exempel på saker du själv kan göra för att må bättre både under och efter behandling. 


Publicerad den: 2024-01-29

Annons

Annons
Annons

Det finns flera saker du själv kan göra för att må bättre under och efter behandling vid mantelcellslymfom. Nedan har vi samlat några tips på egenvård. 

Avstå från rökning och alkohol 

Vid mantelcellslymfom, och andra cancersjukdomar, rekommenderas att avstå från rökning och vara uppmärksam på sina alkoholvanor. 

Att röka under sin behandling kan innebära komplikationer i samband med operation och biverkningar av både cytostatikabehandling och strålbehandling. Konsumtion av alkohol kan i samband med operation innebära förhöjd risk för infektioner, blödningar och akuta hjärthändelser. Det kan även leda till en försämrad läkning av operationssåret. 

Flera läkemedel mot cancer bryts ner i levern och om dessa kombineras med alkohol kan det innebära att man får ökad risk för biverkningar eller sämre effekt av läkemedlet man tar. 

Här kan du läsa råd för att sluta röka eller snusa

Håll dig fysiskt aktiv 

Det är bra att hålla sig fysiskt aktiv i den mån man orkar. Det kan med fördel vara motionsaktiviteter eller andra fysiska aktiviteter som du annars gör. Exempel på aktiviteter som går att anpassa efter din dagsform är promenader, cykling och trädgårdsarbete. 

Annons
Annons

I perioder kan det känns svårt att hitta ork till att röra på sig när man känner sig väldigt trött. En bra början kan vara att dagligen ta korta promenader utomhus och sakta sätta mål för att öka aktiviteten.

Det är viktigt att du utgår från dina egna förutsättningar och vad du orkar. En fysioterapeut kan hjälpa dig med enkla övningar som du kan göra hemma. 

Undvik smittsamma sjukdomar

När man har mantelcellslymfom kan både sjukdomen i sig och vissa behandlingar göra att man blir känslig för infektioner. Det nedsatta immunförsvaret gör att man riskerar att bli allvarligt sjuk, det är därför viktigt att försöka undvika att bli smittad. 

Det finns flera saker du själv kan göra för att undvika smittsamma sjukdomar: 

  • Var noga med att tvätta händerna. Det gäller både dig och dina närstående. 

  • Undvik att träffa personer som är sjuka. 

  • Undvik köer och folksamlingar om det går. Framför allt under influensatider - ungefär december-mars. 

  • Vaccinera dig mot smittsamma sjukdomar. 

Här kan du läsa om vaccinationer för dig med mantelcellslymfom

Var noga med munhygienen

Det är vanligt att patienter med mantelcellslymfom som behandlas med intensiv cytostatika och/eller strålbehandling får infektioner och sår i munnen. Såren kan vara smärtsamma och påverka förmågan att äta och dricka. Därför är det viktigt att ha en god munhygien, speciellt tiden närmast efter behandlingen. 

Använd en mjuk tandborste och en mild tandkräm som känns skonsam för tandköttet och munnen. Rengör försiktigt mellan tänderna två gånger om dagen. 

En annan vanlig komplikation vid cytostatikabehandling är muntorrhet. Det är viktigt att behandla muntorrhet eftersom det ökar risken för hål i tänderna om man är torr i munnen. 

Mot muntorrhet kan man använda sig av receptfria medel som främjar salivproduktionen, i form av geler, sköljningar, sprayer och sugtabletter som man kan köpa på apoteket. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Ta hand om huden

Huden är känsligare än vanligt efter behandling med cytostatika, därför är det viktigt att vara försiktig med solen. Det gäller även solarium. 

Vissa cytostatika kan ge nedsatt känsel i fingrar och under fotsulorna. Det kan därför vara lätt att få sår där utan att du känner det. Undvik sådant som kan skada huden, som exempelvis att gå barfota. 

Vanligt att få förstoppning under cytostatikabehandling

Det är vanligt att få förstoppning under behandling med cytostatika. Det kan bland annat orsakas av läkemedel som ges mot illamående, morfinläkemedel eller nedsatt fysisk aktivitet. 

Att röra på sig kan vara till hjälp för att få igång tarmarna så att man kan gå på toa. Om du inte har möjlighet att aktivera dig fysiskt eller om det inte hjälper, finns även läkemedel mot förstoppning som din läkare kan förskriva. 

Här kan du läsa mer om förstoppning

Då ska du omedelbart söka vård 

Du ska omedelbart höra av dig till närmaste sjukhus om du får: 

  • Feber över 38,5 grader. 

  • Hosta. 

  • Andfåddhet.  

  • Blödning. 

  • Blåsor i huden (bältros). 

  • Andra nya sjukdomssymtom.

    Källor

  • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/lymfom/vardprogram/nationellt-vardprogram-mantelcellslymfom.pdf
  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/leva-med-cancer/traning-och-cancer
  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/rehabilitering/levnadsvanor-och-egenvard

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.