Det innebär palliativ vård för dig med mantelcellslymfom
Målet med palliativ behandling är att ge bästa möjliga livskvalitet och ett minimerat behov av sjukhusvård. Vården kan erbjudas som hemsjukvård, på en onkologi-eller hematologimottagning eller på en palliativ enhet. Palliativ vård utgår från en helhetssyn där fokus är på livskvalitet i ett slutstadie av livet.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
När man har en eller flera livshotande sjukdomar eller tillstånd som kan leda till döden ska vården finnas där för att lindra lidandet. Det är vad palliativ vård syftar till, främja livskvaliteten och lindra lidande. I vissas fall kan det även finnas en förhoppning om förlängd överlevnad. Hur länge man får palliativ vård kan vara allt från timmar till år.
Patienter som inte kan få behandling för att bli symtomfria eller bli friska från cancer bör erbjudas palliativ vård. Målet är att ge bästa möjliga livskvalitet, minska behovet av sjukhusvård och i vissa fall förlänga överlevnaden något.
Det innebär palliativ vård för dig med mantelcellslymfom
Vid mantelcellslymfom kan det bli aktuellt att ge blodtransfusioner för att öka syresättningen och höja livskvaliteten.
När det kommer till transfusion av blodplättar, kallat trombocyttransfusioner, så ges till exempelvis när en cancersjuk har lågt värde av blodplättar och blödningar i munslemhinnan, näsblod, blod i urinen eller små hudblödningar. Huruvida vilken grad man kan ge blod- eller trombocyttransfusioner inom hemsjukvård eller avancerad sjukvård i hemmet varierar i landet.
För andra patienter kan det vara bäst med understödjande behandling utan cytostatika (cellgifter) som palliativ vård, för andra kan en kombination av understödjande behandling och mild cytostatika eller strålbehandling lindra symtom bäst.
Utöver en ren medicinsk behandling är den psykologiska biten minst lika viktig när det kommer till palliativ vård. Som patient ska du bli försäkrad om att få tillgång till psykologiskt och existentiellt stöd samt tillgång till lämplig symtomlindrande vård.
Symtomlindrande vård kan ges via hemsjukvård, hospice, via omvårdnadsstöd som hemtjänst, hjälpmedel och att få läkemedel utifrån behov. Vid svårbehandlade symtom bör en palliativ specialist kopplas in.
Läs om alla dina rättigheter vid palliativ vård i vårdprogrammet här.
Sammanfattningsvis består en god palliativ vård av fyra viktiga delar: symtomlindring, kommunikation, närståendestöd och teamsamverkan.
Symtomlindring. Det handlar om att minska smärtan, oron eller andra besvär som kommer med cancer i största möjliga mån – även om cancern inte går att bota.
Kommunikation. Det innebär att det ska finnas utrymme för patienten och dess närstående att prata om sina tankar och känslor. Att få vädra alla frågor, funderingar och tankar med andra.
Stöd till närstående. Handlar om hur närstående ska tackla känslorna inför den sjuka. Sorgen och vad det innebär känslomässigt att vara närstående till någon som är svårt sjuk.
Teamsamverkan. För att kunna leva upp till allt detta krävs ett välfungerande samarbete i vårdteamet och mellan olika delar av vårdpersonalen, eftersom en enda profession inte kan hantera patientens komplexa vårdbehov ensamt.
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
- RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/palliativ-vard/vardprogram/sammanfattning/
- RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/mantelcellslymfom/vardprogram/palliativ-vard-och-insatser/
-
Netdoktor -
https://www.netdoktor.se/cancer/lymfom/artiklar/professorn-jag-vill-inte-att-personer-ska-vara-radda-for-palliativ-vard-kunskapsbrev-mcl-23/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu