Cancerrehabilitering vid mantelcellslymfom
Att få ett cancerbesked, som mantelcellslymfom, kan vara omtumlande och röra upp många olika känslor och tankar. Att sedan genomgå cancerbehandlingar är ännu en tuff process. Därför är det viktigt att rehabiliterande åtgärder tidigt sätts in direkt vid beskedet och sedan under och efter behandling.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Utmaningarna att gå igenom cancer, och behandlingen av den, kan vara många. Det är inte bara den fysiska biten som kan tära. Det är lika viktigt att fånga upp cancerpatientens utmaningar när det kommer till det psykologiska, existentiella och sociala.
Att behöva ställa om livet och att saker inte längre känns som det tidigare gjort. Att man inte har samma energi och behöver prioritera om saker och aktiviteter i livet.
Den här hjälpen kan du få av cancerrehabilitering
Som patient har du rätt till rehabilitering under hela sjukdomsförloppet och på alla vårdnivåer. Enligt det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering ska rehabiliteringen fortgå under hela vårdprocessen. Det innebär att det är sjukvårdens ansvar att ta in rätt kompetens för patientens rehabilitering som anpassats efter hens behov.
Yrkesgrupperna som deltar i patientens rehabilitering ska arbeta tillsammans och består ofta av en kontaktsjuksköterska, kurator, dietist och fysioterapeut. Även vid kronisk cancer eller när målet med vården är att lindra symtom inom den palliativa fasen, kan rehabilitering vara en viktig del av stödet. Cancervården ska alltid anpassas efter patientens behov med fokus på livskvalitet.
En plan sätts ihop utifrån fyra områden: den fysiska, den psykiska, den sociala och den existentiella.
Planen inkluderar även stöd till närstående. Förhållningssättet bygger på ett biopsykosocialt synsätt, som är centralt inom cancerrehabiliteringen. Det innebär att man ser till hela människan och gör en bred bedömning av patientens behov för att kunna planera rätt insatser.
Din kontaktsjuksköterska har en central roll när det gäller den psykologiska delen. Tillsammans med dig som patient ska hen bedöma vilka åtgärder som kan behövas för just den personen för att minska risken för psykisk ohälsa.
Förutom den psykologiska delen är egenvård, fysisk rörelse och kost centralt.
Beroende på vilken cancersjukdom det handlar om, så kan behovet av insatser se olika ut. Insatser görs utifrån vilken påverkan de olika diagnoser och behandlingar har på funktioner, aktivitetsförmåga och livskvalitet.
Här kan du läsa hela vårdplanen vid cancerrehabilitering
Läs mer om hur progrnos och stadium bedöms vid mantelcellslymfom
-
Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/rehabilitering/om-cancerrehabilitering
- RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/vara-uppdrag/rehabilitering-palliativ-vard/vardprogram/nationellt-vardprogram-cancerrehabilitering.pdf
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu