Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungcancer

Varför ökar lungcancer hos personer som inte röker?

Det är en fråga som cancerforskare i Sverige grubblar på. Därför startar de nu ett nytt forskningsprojekt som går ut på att analysera cancerceller från personer som är sjuka i lungcancer men som aldrig rökt.
Annons

När vi tänker på lungcancer är det kanske ofta bilden av en person som rökt cigaretter vi ser. Men faktum är att lungcancer ökar bland människor som aldrig rökt – ungefär en tiondel av alla nya lungcancerfall som upptäcks i Sverige varje år hittas hos icke-rökare, det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

– När man tittar på antal i Sverige ser vi en fördubbling i gruppen som aldrig någonsin har rökt, men som får lungcancer. Och det är ju oerhört konstigt varför det är på det sättet, säger Gunnar Wagenius, onkolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och som är med och startar det nya forskningsprojektet.

Annan typ av lungcancer hos icke-rökare

Varför ökningen av lungcancer sker hos icke-rökare är en fråga som förbryllar forskarna. Teorier till den bakomvarande orsaken tros vara allt från virusinfektioner till matlagningsos. Forskarna tror också att den typ av lungcancer som icke-rökare får är av en annan typ än den som rökare får.

Annons
Annons

I det nya forskningsprojektet ska forskarna analysera cancerceller från lungcancersjuka patienter och därmed försöka få svar på gåtan.

– Kan vi hitta några nya förändringar i arvsmassan hos de här cancercellerna, några mutationer eller något annat som kan vara drivande för att det här ska bli en tumör? Det här tror jag kan vara ett väldigt spännande projekt, säger Gunnar Wagenius till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Första steget i projektet blir att gå igenom cellmaterial och de data som finns om patienterna på biobanker vid sjukhus runt om i landet.

Tillsammans hoppas cancerforskarna på att kunna hitta vilka gemensamma drag som finns i tumörernas arvsmassor. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.