Ny studie ska visa rätt behandling för lungcancersjuka
Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Varje år insjuknar runt 3 700 personer, och av dessa avlider 2 500 personer. I bara omkring 15 procent av fallen upptäcks tumören så tidigt att den inte hunnit sprida sig – i dessa fall kan patienterna erbjudas en operation som kan bota dem. Om patienten inte kan opereras är femårsöverlevnaden under 5 procent. Men med nya behandlingar på senare år har man upptäckt en patientgrupp som svarar på de nya målinriktade läkemedlen bättre än andra, och som också har bättre överlevnad.
– I dag får mellan fem och tio procent av lungcancerpatienterna någon form av nyare målinriktad biologisk behandling. Andelen skulle kunna öka med en enklare och snabbare identifiering av rätt patienter, säger professorn Elisabeth Ståhle i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.
Nu ska Ståhle tillsammans med flera andra forskare försöka identifiera vilka patienter det är som har störst nytta av dessa nya målinriktade behandlingar.
– I nuläget måste vi utgå från ett vävnadsprov från själva tumören, vilket kräver besvärlig provtagning och ibland även operation. Ett syfte med studien är att via ett enkelt blodprov snabbare hitta mutationer i blodet och därmed kunna erbjuda de nya, effektivare läkemedlen, så kallade EGFR- och ALK-inhibitorer, till rätt patienter. Tidig upptäckt är viktigt både för att snabbt välja rätt åtgärd eller behandling, men också för att undvika att tumören sprider sig, säger Elisabeth Ståhle.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu