Jag har lungcancer och undrar varför får jag vätska i lungsäcken? Varför blir man också andfådd när man har vätska i lungan? Sista månaderna tömd på 2,3l varje gång. Nu fått stationärt drän som töms av SSIH. MVH Maja Fredmark
Varför man bildar vätska i lungsäcken vet man egentligen inte men det förekommer vid ett flertal sjukdomstillstånd. Det finns teorier om att lungsäcken fungerar som ett slags filter i kroppen och att vätska bildas i den processen. Vätskan kommer ursprungligen från blodet och innehåller ofta äggvita.
Lungsäck eller Pleura som lungsäcken också kallas är en tunn hinna som finns både på insidan av bröstkorgsväggen samt på lungans yta. Mellan dessa båda lungsäcksblad finns ett utrymme där vätska kan samlas. Blir vätskemängden för stor (1-2 liter) så får lungan för lite plats och trycks ihop som ett russin i bröstkorgen. Man upplever då tilltagande andfåddhet. Andfåddheten kan minskas genom att man avtappar vätskan. Tappning kan utföras genom tömning med en tunn nål som sticks in mellan revbenen och då kommer i kontakt med vätskan. Man kan då inte ta bort all vätska men tillräckligt för att minska andfåddheten. Vill man ta bort all vätska så måste man lägga in ett plaströr för dränage. När all vätska är borta kan man spruta in en speciell vätska som fungerar som ett klister. Syftet är att limma ihop de båda lungsäcksbladen för att förhindra att vätska återkommer.
Vänliga hälsningar,
Ronny Öhman, överläkare i lungmedicin, Skåne Universitetssjukhus
Läs även: Första symtomen på lungcancer»