Hej! Jag undrar hur behandlingen mot lungcancer förändrats sedan 50-talet? Har behandlingarna också på något sätt blivit mer kvinnoanpassade? Jag förstår det som att fler kvinnor än män numera drabbas av lungcancer, förut var det väl tvärtom? Tack för svar! / G-M
Hej!
På 50-talet fanns i princip bara behandling mot lungcancer i form av kirurgi, dvs borttagning av lunglob eller i vissa fall en hel lunga. Om lungcancern var avancerad fanns inte någon behandling att erbjuda mot lungcancer förutom smärtstillande läkemedel. Viss möjlighet för strålbehandling började komma.
På 60-talet tillkom möjlighet att behandla med cellgifter/cytostatika. Först bara mot småcellig lungcancer. Behandling med cellgift/cytostatika mot icke-småcellig lungcancer kom först i mitten av 70-talet.
Sedan dröjde det till 2004 innan det första läkemedlet i tablettform s.k. målriktad behandling kom och det var Tarceva. Då kom också ett cellgift/cytostatika som heter Pemetrexed/Alimta. Pemetrexed har haft stor användning sedan dess.
2016 började immunterapi användas vid behandling mot lungcancer. De sista tio åren har ett flertal tablettläkemedel mot s.k. målriktad behandling tillkommit.
Det är korrekt att fler och fler kvinnor drabbas av lungcancer. Det beror främst på ändrade rökvanor där lungcancer kommer 30–40 år efter rökdebut. Kvinnor röker mer än män idag och man menar att det är ett viktigt skäl till att kvinnor nu är i majoritet av de som drabbas av lungcancer. Kvinnor har generellt sett bättre effekt av insatt lungcancerbehandling än män vilket gör att kvinnor lever genomsnittligt längre än män efter konstaterad lungcancer.
Med vänliga hälsningar Ronny Öhman, överläkare i lungmedicin på Skånes Universitetssjukhus
Läs även: Första symtomen på lungcancer»