Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lungcancer

Här hittar du med lungcancer stöd och gemenskap

Det kan vara svårt för utomstående att förstå hur det är att leva med lungcancer. Därför kan det vara bra att hitta andra att prata med som befinner sig i liknande situation. Här får du tips på föreningar och aktörer som finns till för dig med lungcancer.


Publicerad den: 2022-06-20

Håller varandra i händerna - Närhet och sex vid cancer
Annons

Träffa och prata med andra som lever med lungcancer

 Lungcancerföreningen är en oberoende ideell förening som vars främsta syfte är att stödja personer som har en lungcancerdiagnos samt deras närstående.

De arbetar med att sprida kunskap om lungcancer, bygga nätverk och gemenskap. De driver även frågor som kan bidra till en förbättrad lungcancervård och utvidgad forskning runt lungcancer. 

Lungcancerföreningen erbjuder också stöd via telefon, dit du som lever med lungcancer eller närstående kan ringa och ställa frågor eller be om hjälp och stöd. De som svarar i stödtelefonen är antingen själva lungpatienter eller närstående.

Telefonnummer till stödtelefonen:
020 88 55 33 

Man kan också mejla lungcancerföreningen:
info@lungcancerforeningen.se 

Post:
LungcancerföreningenBox 17017
104 62 Stockholm
Tel: 020-88 55 33

Hemsida:
www.lungcancerforeningen.se

Samtalsstöd genom vården

Varje avdelning som vårdar personer med cancer ska ha en kurator i teamet. Som patient ska man också få skriftlig information om hur man kommer i kontakt med kuratorn.  Kuratorn ska kunna erbjuder stödsamtal, krissamtal och bearbetande samtal.  

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Kuratorn kan också ge information om och hjälpa till med att samordna samhälleliga insatser och myndighetskontakter. Det kan exempelvis handla om frågor gällande sjukpenning eller andra socialförsäkringar, synpunkter på vården eller att förmedla kontakt med andra instanser inom vården, såsom kontakt med psykiatrin, socialtjänst eller kurator på vårdcentral.

Många sjukhus erbjuder även samtal med psykolog eller sjukhuspräst. 

Samtalsstöd via telefon, mejl eller chatt

Förutom Lungcancerförbundets stödtelefon finns även andra aktörer som stöttar personer som lever med eller nära cancer. 

Cancerlinjen

Cancerlinjen är telefonrådgivning som bemannas av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Cancerlinjen kan du kontakta om du har frågor som rör cancersjukdomen eller om du vill ha känslomässigt stöd. Cancerlinjen drivs av Cancerfonden.

  • Telefonnummer: 010-199 10 10

  • Mejl: Skickas in via hemsidan

  • Brev kan skickas till: Cancerfonden, Cancerlinjen 101 55 Stockholm

Cancerrådgivningen

Cancerrådgivningen kan du kontakta via mejl, telefon eller chatt. De som svarar är specialistsjuksköterskor inom cancervård som har utbildning i samtalsstöd. Till dem kan du ställa frågor om cancer eller bara prata om du exempelvis känner dig orolig.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för att finnas till för människor som behöver prata med någon. De som svarar på jourtelefonen är volontärer som avlagt tystnadslöfte. Volontärerna är anonyma för den som ringer, och den som ringer är anonym för dem.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

  • Telefonnummer: 08 - 702 16 80 (tar emot samtal alla dagar mellan kl 21-06) 
  • Chatt: Klicka här. (öppen varje söndag och måndag kl. 21-24). 

Jourhavande präst

Jourhavande präst. Genom Svenska kyrkan kan du prata med en jourhavande präst. Antingen via telefon, chatt eller mejl.

  • Telefonnummer: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. 
  • Mejl: Skickas in via Svenska kyrkans hemsida. Klicka här.
  • Chatt: Klicka här (öppettider för chatten är alla kvällar 20.00 - 24.00) 

Äldrelinjen

Äldrelinjen finns till för personer som är över 65 år, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. De som svarar är volontärer och den som ringer är anonym. Äldrelinjen drivs av föreningen Mind. 

  • Telefonnummer: 020-22 22 33 (vardagar mellan klockan 10.00-15.00) 

Annons
Annons
 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.