Hudcancer – ordförklaringar
Basalcellscancer: Hudcancer som uppstår i överhudens djupaste cellager. Vanligtvis ofarlig, eftersom dessa cancerceller mycket sällan sprider sig, men bör behandlas.
Biopsi: Kirurgisk provtagning för att undersöka om en tumör är elakartad eller godartad. Provet tas ut genom en mindre operation och undersöks i mikroskop.
Cytologisk undersökning (cellprov): Provtagning för att undersöka om en tumör är elakartad eller godartad. En tunn nål sticks in i tumören och man suger ut celler som undersöks i mikroskop.
Cytostatika: Cellgifter. Används vid cancerbehandling för att förstöra celler eller stoppa celldelning.
Dysplastiskt nevus: Särskild typ av nevus ("födelsemärke"). Godartat, men har ofta ojämn färg och form. I viss grad ärftligt.
Epidermis: Överhuden/ytterhuden.
Excision: Kirurgisk borttagning av en del av ett organ eller en kroppsdel. Den vanligaste behandlingsformen vid malignt melanom och andra typer av hudcancer.
Invasionsdjup: Mått på hur djupt en cancertumör går in i huden. Vanligtvis avgörande för möjligheten att helt bota malignt melanom.
Karcinogen: Ämne som kan framkalla cancer.
Karcinom: Cancer, elakartad tumör.
Lymfkörtelutrymning: Kirurgiskt ingrepp som görs om cancercellerna har spridit sig till lymfkörtlarna. Alla lymfkörtlarna i området, till exempel i armhålan, avlägsnas tillsammans med all fetthaltig bindväv.
Malignt melanom: Benämning på en allvarlig form av hudcancer. Melanom uppstår i hudens pigmentbildande celler. Malign = elakartad.
Melanin: Det bruna färgämnet i hudens pigmentceller.
Melanocyter: Benämning på hudens pigmentceller, som ligger djupt nere i överhudens djupaste cellager mellan basalcellerna.
Metastas (dottersvulst): Tumör på ett annat ställe i kroppen än där den ursprungliga tumören sitter. Metastasen har uppstått på grund av att cancerceller har spridit sig, så kallad metastasering, genom blodet, lymfan eller på annat sätt.
Onkologi: Läran om tumörer.
Skivepitelceller: De celler som överhuden är uppbyggd av.
Skivepitelcancer: Hudcancer som uppstår i överhuden. Kan även uppstå i slemhinnor eller i övergången mellan slemhinnor och hud.
Sarkom: Cancer som utgår från cellerna i stödvävnader som bindväv, benvävnad och så vidare.
Screening: Hälsokontroll på befolkningsgrupper för att upptäcka sjukdomar, till exempel prov från livmodershalsen för att upptäcka livmoderhalscancer eller mammografi för att upptäcka bröstcancer.
Strålbehandling (radioterapi): Behandling av cancer med strålning från röntgenapparat eller radioaktiva ämnen. Genom att ge strålbehandling i låga doser under en period kan man i vissa fall förstöra alla cancercellerna. Frisk vävnad, som belastas av strålningen, får möjlighet att reparera sig i pauserna mellan doserna.
Tumör: Den medicinska benämningen på svulst. Onormal celltillväxt, som kan vara godartad (benign) eller elakartad (malign).
Ultraviolett strålning (UV-strålning): En del av solens elektromagnetiska strålning. Delas in i tre typer, UVA, UVB och UVC, efter strålarnas våglängd. UVA har längst våglängd, UVC har kortast. Ju kortare våglängd desto mer energi. UVA- och UVB-strålningen når jorden, medan den extremt skadliga UVC-strålningen stoppas av ozonlaget i atmosfären. Den bruna färgen i huden uppstår genom att energin i UV-strålarna påverkar hudens pigmentceller. För mycket UV-strålning kan orsaka cancer både i pigmentcellerna och i skivepitelcellerna i överhuden.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.