Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Så ska framtidens brun utan sol skydda mot hudcancer

Forskare från USA har lyckats ta fram ett ämne som gör oss bruna och på samma gång skyddar huden mot skadlig UV-strålning. Med det här hoppas man i framtiden kunna förebygga hudcancer.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-16

Annons

Genom att utsätta huden för sol i en allt för hög dos föreligger där med stor risk för att UV-strålning skadar vår hud – något som på sikt kan leda till hudcancer.

I fjol rapporterades närmare 4000 personer i Sverige med malignt melanom, den vanligaste hudcancerformen. Sjukdomen drabbar framförallt människor med ljus hy där rödhåriga är extra utsatta.

Skyndar på hudens UV-försvar

Men som det ser ut kan amerikanska forskare nu vara ett superskydd på spåren. Redan 2006 identifierade samma forskargrupp en typ av ämne som triggar igång hudcellernas produktion av ett mörkt pigment, som är vårt bästa skydd mot UV-strålning. Vid den tidpunkten lyckades man dock bara trigga den här produktionen på möss. Men nu – 11 år senare har man alltså fått det att fungera även på människans betydligt tjockare hud.

Annons
Annons

Läs också: Slopa skönhetsidealen och minska risken för cancer

Pigmenteringen med det här nya ämnet är exakt likadan som pigmenteringen man får av UV-ljuset från solen, men utan att vår arvsmassa skadas, enligt forskarna.

– Vi är spända på möjligheten att framkalla den här mörka pigmenteringen på mänsklig hud, utan att huden utsätts för UV-strålning, säger David E. Fisher, professor i dermatologi vid Harvard Medical School och en av forskarna bakom studien.

Framtidens brun-utan-sol och cancerskydd?

Innan man kan hitta ett användningsområde för ämnet krävs dock fler tester, menar David E. Fisher.

Annons
Annons

– Vi behöver göra fler kontrollstudier vilket alltid är nödvändigt när man vill ta fram nya medel för behandling, men det är möjligt att det här kan leda till nya sätt att skydda sig mot skador som till exempel att cancer uppkommer, som kan komma från UV-strålningen, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.