Oklart om solskyddssmink skyddar
I dag finns det flera olika sorters smink på den svenska marknaden som utlovar solskyddsfaktor, men än så länge saknas det regler för dessa sminkprodukter. Andra solskyddsprodukter på marknaden råder under tillsyn av Läkemedelsverket och under tydliga EU-regler, men detta saknas fortfarande för smink som utlovar solskydd.
– Vi behöver nog titta i stort på de här sminkprodukterna med solskyddspåståenden. Vad har man för grunder för det man säger? Vilken solskyddsfaktor har de här produkterna, är det kanske mera marknadsföringsmässigt en fördel att ha en solskyddsfaktor?, säger Lena Nohrstendt, utredare på Läkedemelsverkets avdelning för kosmetika och hygienprodukter, till Ekot.
År 2006 förtydligades inom EU vilka krav som kan ställas på produkter som marknadsförs som solskyddsprodukter. Lena Nohrstedt berättar för Ekot att det i dag är oklart vilka krav som kan ställas på sminkprodukter och menar därför att det kan bli aktuellt att man lyfter frågan inom EU.      
– Vi behöver reda ut det på EU-nivå först, vilka krav man kan ställa på de här produkterna, och hur andra medlemsstater ser på det också. Så att det blir en gemensam samsyn inom EU. För det är någon slags gränsprodukt det här, säger Lena Nohrstedt.
Läkaren och forskaren Helena Gonzales vid hudkliniken på Sahlgrenska i Göteborg, lyfter ett varningens finger och avråder från att använda smink som solskydd då det inte regleras på samma sätt som vanliga solskyddsprodukter.
– Om det ska användas som en solskyddsprodukt tycker jag i första hand att man hellre ska ta en kräm, lotion eller spray som marknadsförs som en solskyddsprodukt i första hand. De ska genomgå testning för att nå upp till de olika solskyddsfaktorerna, och även testas för UVA- och UVB-strålning, säger Helena Gonzales, till Ekot.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu