Lena och Emese berättar om att upptäcka hudcancer
Den 7 maj 2024 sände Netdoktor ett webbinarium om hudcancer. Här får du höra Lenas och Emeses patientberättelser om hur det var att upptäcka elakartade hudförändringar.
Med webbinariet om hudcancer vill vi på Netdoktor bidra med användbar och aktuell information om hudcancer. Här kan du höra om Lenas och Emeses erfarenheter av att upptäcka hudcancer.
Både Emese Gerentser och Lena Modin upptäckte sina hudförändringar i tid.
Lena Modin trodde att den lilla pricken på sitt lår var ett inväxt hårstrå och försökte dra ut det med en pincett, men när pricken fortfarande var kvar efter flera månader misstänkte hon att något inte stod helt rätt till. Hon uppsökte vård, och mycket riktigt visade sig fläcken vara malignt melanom.
– Det var gamla “synder” som visade sig nu förklarade hudläkaren för mig, berättar Lena.
Emese Gerentser upptäckte att hon fått en ny leverfläck på sin axel, och vid första anblick såg den inte speciellt konstig ut. Men tack vare sitt jobb som medicinsk journalist hade hon god kunskap om de fem kriterierna för hudcancerformen malignt melanom. Hennes fläck stämde in på alla fem.
– Fläcken på axeln avvek mycket riktigt och läkaren föreslog att vi skulle gå in i operationssalen för att skära bort den och skicka in hudbiten på analys, säger hon.
De båda lyckades upptäcka hudförändringarna i tid, innan hudcancern hunnit sprida sig.
I klippet nedan kan du höra Lenas och Emeses patientberättelser om att upptäcka elakartade hudförändringar.
Paneldeltagare under webbinariet om hudcancer:
- Petra Verga Kjellman, medicine doktor och specialist i dermatologi samt verksamhetschef vid Diagnostiskt centrum hud i Stockholm.
-
Emese Gerentser, upptäckte en ny leverfläck som visade sig vara malignt melanom in situ, ett första stadium för malignt melanom.
-
Lena Modin, hade en liten prick på låret som visade sig vara elakartad.
-
Besima Aho, moderator och ansvarig utgivare på Netdoktor.
>> Klicka här för att se hela webbinariet <<
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu