Problemet gäller inte mig själv utan min mor som har fått diagnosen cancer i gallgångarna. De kallar det för "Klatshkingtumör" eller något liknande. Detta skall vara något mycket ovanligt. Det hela började med att hon fick ikterus, klåda, gallstas, viktminskning, kittfärgad avföring, mörk urin, feberattacker och trötthet. Efter en mängd provtagningar, ultraljud, röntgen och även en operation på "hemmaplan" blev hon remitterad till Lunds Universitetssjukhus. Där blev det nya provtagningar och magnetröntgen. Till slut efter över ett halvår! kunde man äntligen ställa en diagnos. För oss anhöriga råder ändå vissa tvivel om det är rätt diagnos. Det har pratas om tumör både i och utanför lever/gallgångar omvartannat. "Vår" läkare har försökt att förklara för oss men om han har svårt för att förklara eller inte själv vet eller om det är vi som inte förstår kan jag inte uttala mig om. Dessutom säger läkarna att det finns ingen hjälp att få. Är detta verkligen sant? Finns det ingen hjälp (förutom det galldränage som hon har) som kan ge min mor en dräglig tillvaro den tid hon har kvar? Hur vanlig är denna sjukdom? Finns det några andra specialistläkare i Sverige med erfarenhet av denna sjukdomsbild? Har ni några goda råd?
En Klatskintumör växer där höger och vänster gallgång går ihop i en gemensam gallväg. Den utgör ca 20 % av alla gallvägstumörer som i sig inte är någon vanlig sjukdom. Endast ett fåtal av dessa tumörer kan opereras.
Det vanligaste är att sjukdomen börjar precis som den gjorde i din mors fall, alltså med ikterus och klåda, oftast beroende på stopp i gallvägarna. Det är alltid svårt att diagnostisera tumörer i detta område. Tråkigt nog finns inte så mycket att erbjuda vid denna sjukdom, oftast endast drenage precis som gjorts.
Jag rekommenderar ändå att ni ber att få diskutera med onkolog på närmsta onkologiska klinik, man kan också söka annan klinik för det som kallas second opinion.
Med vänlig hälsning,
Ben Manderman
Onkolog