Hundratals människor skulle årligen kunna räddas från att dö i tarmcancer genom att enkla prov i hemmet utförs oftare. Annika Sjövall, överläkare och styrelseledamot i Svensk förening för kolerektal kirurgi, berättar för Dagens Nyheter att det finns ett fungerande test, och anser att Socialstyrelsen bör införa screening i hela landet. 
– Cancern är botbar om man hittar den i ett tidigt stadium. Vi har ett fungerande test. Vi kan rädda människors liv, då undrar vi varför man inte tar den möjligheten, säger Annika Sjövall till Dagens Nyheter. 
Sedan två år tillbaka pågår så kallad screening av alla 60-69 åringar i Stockholm och på Gotland. Vartannat år skickas ett test hem till personer i den rätta åldern, där de ska ta ett prov på avföringen och skicka tillbaka. I de fall där man hittar blod i avföringen kallas personerna till undersökning, och detta har visat sig ha goda effekter. Enligt Annika Sjövall är chansen att överleva cancern starkt kopplad till att man kan hitta den i god tid. 
Än så länge är det dock bara på Gotland och i Stockholm som dessa tester genomförs, och det kan dröja innan det blir aktuellt med screening i hela landet. Socialstyrelsen skrev nyligen i en debattartikel att ett nationellt program får vänta, något som väcker känslor hos såväl specialistläkarföreningar på området, samt hos Riksförbundet för magtarmsjuka. 
– Det är klarlagt att screening räddar liv. I Sverige skulle cirka 400 dödsfall om året kunna undvikas. Riktlinjer från EU kom redan 2003. Vad väntar Sverige på? säger Annika Sjövall. 
Från Socialstyrelsen sida menar man dock att det är upp till varje enskilt landsting att införa screening. 
– Att införa ett nationellt program innebär ett stort ansvar och arbete. Det finns alla skäl att vänta lite och se hur projektet i Stockholm utvecklar sig. Så att vi kan använda de erfarenheterna och gå vidare. Det kan mycket väl landa i att man sedan rullar i gång ett nationellt program, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Kunskapsbrev
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
Läs mer och anmäl dig här »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu