”Jag var i mitt livs toppform när jag fick tarmcancer”
Tv-profilen och träningscoachen Leila Söderholms största intresse är hälsa, träning och välmående. Men för några år sedan hände någonting som hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Hon var småbarnsmamma och drabbades av tjocktarmscancer. ”Jag tänkte: Jag kan inte drabbas av detta. Jag är ju för ung och för pigg” säger hon.
Det finns få saker som gör Leila Söderholm så lycklig som när hon lyckas inspirera andra människor att göra en förändring mot bättre hälsa. Under 20- års tid har hon coachat människor till att göra livsstilsförändringar och livet är enligt henne härligt, men har inte alltid varit.
Efter att Leila fått sitt tredje barn började hon att få problem med magen. Det var dock ingenting hon oroade sig särskilt mycket över och hon bestämde sig för att ta bort kål, bönor och lök ur kosten. Men symtomen, som hon beskriver som väldigt diffusa till en början, skulle komma att bli värre med tiden.
- Eftersom problemen började strax efter att jag fått mitt tredje barn så tänkte jag att graviditeten och problemen hade ett samband. Symtomen var väldigt diffusa, min mage svullnade när jag åt och jag fick gå på toaletten oftare men jag vande mig och anpassade mig efter min bråkiga mage. Jag lade märke till att avföringen såg annorlunda ut, vissa gånger som choklad. Jag sökte hjälp direkt när jag förstod att det var blod i avföringen. Då insåg jag att något var rejält galet, berättar Leila Söderholm.
Beskedet tjocktarmscancer i december 2010 kom som en chock.
- I övrigt kände jag mig ju frisk, superpigg, hade bra aptit och hade ingen viktminskning. Jag var i mitt livs toppform och kunde inte alls tro att jag var sjuk. Jag tänkte: Jag kan inte drabbas av detta. Jag är ju för ung och för pigg. Jag som tagit hand om min kropp så noga hela livet, säger Leila Söderholm.
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
”Det såg väldigt illa ut”
Trots det hemska beskedet kunde Leila Söderholm inte låta bli att tänka positivt, att det skulle gå superbra och att läkarna nog sett fel. Men efter ett flertal undersökningar skulle det visa sig att det såg väldigt illa ut, att tumören förmodligen spridit sig och att hon hade femtio procents chans till överlevnad.
- Det kändes helt galet. Det gick inte att ta in. Där satt jag och mådde toppen men med stor sannolikhet så skulle jag få kämpa för mitt liv. Jag hade tre små barn som skulle förlora sin mamma och att jag inte skulle få uppleva dem mer kändes helt absurt, berättar Leila Söderholm.
Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »
Gav sig själv mental kraft
Nu följde två års tid av operationer och i omgångar sattes en stomi in. Behandlingarna fick Leila att känna sig ännu sämre och hon kunde inte sitta upp utan hjälp. Det skulle dock visa sig att tumören inte spridit sig och Leila behövde aldrig cellgifter men fick leva med stomi tills tarmen läkt.
- Under den här tiden jobbade jag mentalt med att ge mig själv kraft att kunna ta mig upp och få in rörelse trots att jag var så sjuk. Det hjälpte mig enormt mycket, säger Leila Söderholm.
Vill rikta ljuset mot tarmcancer
Det har nu gått ett par år sedan Leila Söderholm diagnostiserades med tjocktarmscancer. Hon har precis gjort koloskopi och väntar nu på att bli friskförklarad men än har provsvaren inte kommit.
- Jag är säker på att de är positiva. Behandlingar och operationer skadar tarmarna för all framtid så jag har såklart stora problem men jag har valt att inte låta det påverka mig, säger hon.
Du vill rikta ljuset mot tarmcancer. Varför är det så viktigt för dig att göra det?
- Att prata avföring är inte lätt för människor och många går omkring och har problem alldeles för länge. Det anses vara pinsamt och det är inte lätt för andra att berätta för någon annan om sitt bajs. Jag skulle vilja uppmuntra alla att hålla koll på sin avföring och att söka hjälp om din matsmältning inte fungerar som den ska. Jag vill också säga att det är viktigt att be om att få lämna ett avföringsprov eftersom många fall av tarmcancer hittas den vägen. Hade jag inte sökt läkare så hade jag nog inte klarat mig. Vänta inte tills du ser blod i toaletten.
Läs mer om tarmcancer
Många positiva till att delta i omfattande tarmcancerstudie
Koloskopin räddade förmodligen livet på Carina
Frågor och svar om cancer i mage och tarm 2016
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu