Samband mellan nattarbete och bröstcancer studeras
En barnmorska arbetade under 25 års tid natt vid Sundsvalls sjukhus, med femton nätter på jobbet varje månad. Efter att både hon och sex av hennes kollegor fått bröstcancer har hon nu valt att anmäla sin sjukdom som arbetsskada.
– Vi har inte samma sorts cancer, men jag tycker att det är anmärkningsvärt att så pass många i en arbetsgrupp har blivit sjuka. Gemensamt för oss alla är att vi har jobbat natt under åtskilliga år, säger hon till tidningen Vårdfokus.
Hon menar att det självklart krävs nattarbetare inom vården.
– Det jag vill peka på är risken för ohälsa när man måste arbeta så många nätter under en månad. Tidigare arbetade vi tio nätter per månad. Femton är alldeles för mycket. Det sliter på hälsan, säger hon till tidningen.
Enligt tidningen Arbetarskydd har bröstcancer aldrig prövats som arbetsskada hos Försäkringskassan. Men den drabbade barnmorskan kan få draghjälp av en studie som snart är färdig och som handlar om just riskerna för bröstcancer vid nattarbete.
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, ligger bakom studien. Enligt honom tyder mycket på att det finns ett samband mellan nattarbete och bröstcancer.
– Att vända på dygnet fram och tillbaka orsakar biologisk desynkronisering av olika substanser. Det brukar leda till en del mutationer och det är mutationer som ligger bakom cancer, säger han till Arbetarskydd.
Studien kommer att publiceras i november.
Kommentera denna artikel
Jaha så det är själva dygnsrubbningen o omväxlingen som är orsaken?! Trodde först det var mindre dagsljus o D-vit o även livsstilen som sämre matvanor etc. En kombination kanske.
Jag har läst att i Danmark är det redan godkänt att bröstcancer är en arbetsskada till följd av nattarbete. Bra att denna fråga lyfts även i Sverige
//Susanne skiftarbetare i 25 år
Inga har kommenterat på denna sida ännu