Så kan bröstcancer upptäckas i framtiden
För att tidigt kunna diagnostisera bröstcancer och minska dödligheten kallas alla kvinnor i åldrarna 40–74 år till undersökning med mammografi. I framtiden kan metoden dock komma att se lite annorlunda ut, en ny metod för att upptäcka bröstcancer håller nämligen på att forskas fram på Chalmers.
Vid screening med digital mammografi, som idag är standard i Sverige, ställer kvinnan sig framför apparaten. Ett bröst i taget läggs på en digital röntgenplatta och en annan skiva pressas ned mot bröstet. Medan bröstet kläms ihop tas bilder av brösten, ett i taget. Sammanpressningen av brösten är viktig för att få bra bildkvalitet och för att minska stråldosen. Det kan göra ont medan bröstet pressas ihop, men alla tycker inte det.
I framtiden kan dock metoden se annorlunda ut. På Chalmers forskas det nämligen på en metod där man istället ska kunna upptäcka cancertumörer med hjälp av mikrovågor.
– Patienten får lägga sig på en brits och lägga bröstet i en tank med vätska. I där finns också antenner. Sen låter vi antennerna i tur och ordning sända och ta emot mikrovågssignaler, säger Andreas Fhager som är docent i biomedicinsk elektromagnetik, till SVT Nyheter Väst.
Ofarlig, smärtfri och bra vid täta bröst
Enligt Andras Fhager är tekniken med mikrovågor helt ofarlig och smärtfri. Metoden ska också vara bra för att upptäcka tumörer i så kallade täta bröst.
Täta bröst, eller mammografisk täthet som det också kallas, är det vita man kan se inuti brösten på en mammografibild. Brösttätheten utgörs av bröstkörtelvävnad och bindväv. Hos unga kvinnor är täta bröst normalt utan att innebära ökad risk för cancer. Men med åren omvandlas "tätheten" till fett, vilket är en naturlig del av åldrandet, processen går dessutom extra snabbt under klimakteriet. Hos vissa kvinnor minskar dock inte tätheten i brösten, och brösttätheten kan då hålla i sig långt upp i åldrarna. Dessa kvinnor kan ha ökad risk för cancer. Hög täthet gör det även svårare att upptäcka cancer vid en vanlig mammografiundersökning, eftersom cancern också är ”vit” på mammografibilderna. Enligt Bröstcancerrapporten 2019 är risken för bröstcancer fyra till sex gånger högre hos kvinnor med mycket täta bröst, jämfört med kvinnor som har låg täthet. Här kan du läsa mer om rapporten.
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
– Mikrovågstekniken skulle vara bättre lämpad än traditionell mammografi för att hitta tumörer hos kvinnor med så kallade täta bröst, säger Andreas Fhager i ett pressmeddelande från Chalmers.
– Bilderna vi får ut visar ett tvärsnitt av bröstet i många lager, och ingen tumör kan då gömma sig genom att vara dold bakom annan körtelvävnad. Även mycket små tumörer kan upptäckas, säger han.
Projektet startade 2001 och inom ett år räknar man med att en färdig prototyp för kliniska försök ska vara klar, rapporterar SVT Nyheter Väst.
- Chalmers - https://www.chalmers.se/sv/institutioner/e2/nyheter/Sidor/Mikrovagor-kan-upptacka-tumorer-i-tata-brost.aspx
- SVT Nyheter Väst - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mikrovagor-kan-upptacka-tumorer-i-tata-brost
Kommentera denna artikel
Bra nyheter för oss som har tät bröstvävnad och silicon.
Hoppfull
Inga har kommenterat på denna sida ännu