Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvinnor missgynnas i cancerstudier

Annons

Av drygt 600 cancerstudier&nbspär det bara omkring&nbsp39 procent av deltagarna är kvinnor. Det är en amerikansk granskning som visar att andelen kvinnor som deltar i kliniska prövningar med cancerläkemedel är mycket liten jämfört med hur många som drabbas av cancer. Karin Schenck-Gustafsson, som är chef för Centrum för genusmedicin vid Karolinska Institutet, menar att det låga kvinnliga deltagandet kan få allvarliga konsekvenser, bland annat i form av svåra biverkningar.
– Det kan vara att man inte vet alls hur läkemedel fungerar på kvinnor. Då måste man när man gör prövningar ta hänsyn till detta. Gör man inte det blir det fel, och det kan till och med på sikt leda till att kvinnor får en ökad dödlighet för att de får fel läkemedel, säger Karin Schenck-Gustafsson till Ekot.

Det är forskare vid University of Michigan i USA som har granskat 661 kliniska studier med över en miljon deltagare. Forskarna har tagit upp cancerformer som inte är specifika för könen. De har bland annat tagit upp lungcancer, munhålecancer, hjärntumör, koloncancer och lymfom. Anledningen till att det kvinnliga deltagande är så lågt menar forskarna beror på att kvinnor vid sidan av yrkeskarriären även tar hand om barn och hushåll och därmed har mindre tid. Karin Schenck-Gustafsson hävdar dock att det även finns andra bakomliggande faktorer. Bland annat menar hon att det är krångligare att göra studier på kvinnor eftersom de blir gravida, kommer i fertil ålder, går in i klimakteriet och när de har mens. Vilket gör att det blir dyrare att ha med kvinnor. En amerikansk studie bekräftar även detta då man sett att i studier där staten är med och finansierar är det kvinnliga deltagande drygt 41 procent jämfört mot 37 procent för de privat finansierade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.