Hormonbehandling kan ha gett 1 miljon kvinnor bröstcancer
Kvinnor som i klimakteriet börjat ta hormonläkemedel kan ha en långvarig ökad risk för bröstcancer. Det visar en stor sammanställning av studier som Dagens Medicin rapporterar om.
Sambanden mellan hormonläkemedel och bröstcancer har belagts med tidigare studier. Men den nya undersökningen, som publicerades i tidskriften Lancet, bygger på ett större underlag med nästan 570 000 kvinnor. Den stora volymen har tillåtit forskare att titta ännu närmare på kopplingen.
Resultaten är mycket intressanta anser Viveca Odlind, professor och senior expert på Läkemedelsverket, och kan leda till nya behandlingsrekommendationer.
− En så omfattande studie innebär att kunskapen om effekterna av menopausal hormonbehandling stärkts påtagligt, säger Viveca Odlind till Dagens Medicin.
Högre risk med både östrogen och progesteron
Nu konstaterar forskarna bakom studien att alla typer av hormonersättning, förutom vaginal behandling, är kopplat till ökad risk att utveckla bröstcancer. Risken var större för läkemedel innehållande både östrogen och progesteron, jämfört med bara östrogen.
Användningen av hormonläkemedlen är främst kopplat till ökad risk för hormonreceptorpositiv bröstcancer, vilket är att vänta om ett orsakssamband föreligger.
Så mycket ökade risken
De kvinnor som använde hormonbehandling i ett till fyra år hade en ökad risk, jämfört med kvinnor som aldrig använt sig av samma typer av läkemedel. För de som använt hormonläkemedel längre än så var kopplat till en högre risk. Mindre än ett års bruk var inte kopplat till någon förhöjd risk överhuvudtaget. För de kvinnor som avslutat sin hormonbehandling hade en förhöjd bröstcancerrisk under mer än 10 år.
Forskarna räknar på att om sambanden i studien är “huvudsakligen kausala” att runt 1 miljon av 20 miljoner bröstcancerfall i västvärlden har orsakats av hormonersättning sedan 1990.
För en normalviktig kvinna i 35 årsåldern som dagligen börjar ta östrogen och progesteron i fem år skulle risken att få bröstcancer öka från 6,3 till 8,3 procent under de närmsta 20 åren, enligt forskarna.
Rekommendationer saknas
De senaste rekommendationerna för hormonbehandling kom ut 2004, men anses idag föråldrade. Aktuella svenska behandlingsrekommendationer från Läkemedelsverket saknas.
− I de tidigare rekommendationerna var vi tydliga med att behandling kan rekommenderas till kvinnor som har uttalade besvär av sin östrogenbrist, som värmevallningar och svettningar. Vi var också tydliga med att lägsta dos ska användas, att behandlingen ska omprövas regelbundet och att behandling ska ges under kortast möjliga tid. Vi konstaterade att behandling som regel inte behöver pågå länre än tre till fem år, säger Viveca Odlind till Dagens Medicin.
− Studien kommer rimligen ha inverkan på den fortsatta synen på utformningen av menopausal hormonbehandling. Läkemedelsverket kommer att granska studien och därefter fatta beslut om det finns behov av expertmöte för att utforma nya behandlingsrekommendationer, säger Viveca Odlind.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/08/30/nya-data-pa-brostcancerrisk-med-hormonlakemedel/
Kommentera denna artikel
Hur ställer sig Läkemedelsverket till att det i huvudsak är syntetiskt progesteron som har ingått i denna studie och att det finns en stor randomiserad studie som säger att sambandet inte går att påvisa med bioidentiskt progesteron? (Replenish-studien) Hur kan det komma sig att vi i Sverige inte vill godkänna det bioidentiska progesteronet TROTS att det nu finns studier på detta? Och att om kvinnor istället fick det bioidentiska så skulle studier som denna ovan inte ha någon mening. /Katarina Wilk
Hej! 75 årig kvinna med 0 saliv, torra ögon och kronisk migrän. Stor tandläkare räkning. Äter 3 tabletter Saroten för kronisk migrän varje dag.
Detta är mina biverkningar av 10 års östrogenbehandling, med en tumör i vä. bröst och antihormonbehandling. Ja, vad skall man säga om detta? Jag fick min tumör 2000 efter 10 års. behandling av östrogen. Fanns inget tal om att bara äta i 5 år. /Sylvia
Jag lider av ms och har just kommit i klimakteriet. Lite förtida pga cytostatika behandling mot min ms för några år sedan. När hormonerna ändrades i kroppen pga detta blev mina ms symptom så pass mycket sämre och delinvalid pension kom på tal. Hittade en studie från 2018 som visade att 80% av de som provat hormon behandling med estrogen och progesteron blev påtagligt bättre. Så även jag. Då är frågan hur länge jag vågar ha denna behandling som gör att jag kan arbeta och fungera.?
Hej,
Tyvärr är budskapet långt ifrån tydligt. Artikeln inleder med att behandlingen avser klimakteriebesvär. Längre ner i artikeln hänvisas till behandling av kvinnor i 35-års åldern. Det måste ändå vara i undantagsfall klimakteriebesvär behandlas så tidigt. Förvisso ingår båda hormonerna också i P-piller som är betydligt vanligare i den åldern, även betydligt yngre behandlas givetvis. Det handlar i så fall inte om enstaka till något års behandling, utan avsevärt längre. Jag ber om en tydligare sammanfattning.
Äter östriol mot sköra slemhinnor och har så gjort ca tre år. Är nu 70 år. Min gynekolog säger att det inte ska ge ökad risk för bröstcancer. Hon är själv gammal, och jag bara funderar om hon är uppdaterad kring den här frågan. Hon känns väldigt kunnig, men funderar.
Inga har kommenterat på denna sida ännu