Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Bröstcancer

Patienter och vårdpersonal tar tillsammans fram nationella vårdprogram

Bröstcancer: När det nationella vårdprogrammet för bröstcancer tas fram arbetar både representanter från vården och patientrepresentanter med i framtagandet av det. 

– Det är ett gediget arbete, säger Antonios Valachis, onkolog och docent vid Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer.


Publicerad den: 2022-11-01

Annons

Syftet med det nationella vårdprogrammet för bröstcancer är att det ska ge förutsättningar för en god vård och omsorg – oavsett var i landet man bor. Men vad är det nationella vårdprogrammet för något och vad innebär det för dig som patient? 

Rekommendationer för bättre vård

I vårdprogrammen för olika cancerdiagnoser ges rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter. Vårdprogrammen är skrivna för vårdpersonal som arbetar med dessa patienter, men kan även användas av den patienter som vill lära sig mer om sin vård och de rekommendationer som finns i dagsläget. 

De som är ansvariga för att ta fram nationella vårdprogrammen är Regionala cancercentrum, RCC. RCC utser en ordförande och representanter från alla regioner som ska vara med i vårdprogramgruppen.

Annons
Annons

–  Den gruppen har sedan ansvar att hitta experter i professionen, som ska vara med och skriva och tycka till, men även patientrepresentanter så att det finns både profession och patienter med i framtagandet av vårdprogrammet, säger Antonios Valachis.

Webbinariet spelades in den 28 oktober 2022:

 

Under remissrundan får regioner och patienter tycka till

När gruppen finns börjar man jobba med att skriva och ta fram programmet. Efter det skickas programmet ut på så kallad remissrunda, där patientföreningar och de olika regionerna kan ge feedback på vad som skrivits. Eventuella ändringar och förslag skickas tillbaka och sedan är det RCC som fastställer vårdprogrammet. 

Annons
Annons

– Det är ett arbete som tar tid och involverar många, säger Antonios Valachis.   

Susanne Dieroff Hay som är förbundsordförande på Bröstcancerförbundet är en av dem som varit med som representant för sin patientgrupp. 

– Jag tycker att det är ganska bra organiserat, eftersom den här remissen går ut ganska brett, säger hon. 

Hon berättar att Bröstcancerförbundet i sin tur också skickar ut remissen till sina lokala föreningar, så att även de kan vara med och tycka till. 

– De som känner att de mäktar med och orkar ta sig igenom det här programmet, eller de ändringar som skett, är välkomna att återkomma med sina förslag och förbättringar. Vi sammanställer sedan detta och skickar tillbaka till nationella vårdprogramgruppen, säger hon. 

Män med bröstcancer fick ett eget kapitel

Susanne Dieroff Hay menar dock att det finns förbättringspotential i arbetet med vårdprogrammen och att Bröstcancerförbundet fortfarande har punkter i vårdprogrammet som de gärna skulle vilja förändra på 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Sedan är vi ju väldigt envisa så vi ger oss inte, nästa gång det blir en revidering återkommer vi med våra synpunkter. Men det finns absolut saker som man hörsammat och tagit med. Det kan vara formuleringar eller omstruktureringar, säger hon och fortsätter:

– För oss handlar det mycket om att det är patientvänligt och att patienter på  ska kunna känna igen sig i det som står.

Susanne Dieroff Hay tar ett exempel som handlar om män som diagnostiserats med bröstcancer. 

–  Det är nu ett eget kapitel istället för att de ingår i det andra, säger hon. 

Ta del av patientversion av nationella vårdprogrammet för bröstcancer

Som medlem i Netdoktor Aktiv patient (det är kostnadsfritt att bli medlem) kan du ta del av en patientversion av det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. Du loggar enkelt in med ditt BankID för att bli medlem och kan sedan ta del av patientversionen av vårdprogrammet för bröstcancer samt en mängd andra aktiviteter som finns inne i Aktiv patient. Logga in här!

Du som lever med bröstcancer kan också delta i en enkätundersökning och berätta hur du upplever bröstcancervården och livet med bröstcancer. Delta i enkäten och berätta!

 


Webbinariet anordnades av Netdoktor med stöd av:

med stod av giliad seagen NY kopiera

Paneldeltagare

  • Antonios Valachis, onkolog och docent, Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer
  • Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande på Bröstcancerförbundet
  • Mats Halldin, moderator, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.

Se också:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.