Individuell patientöversikt (IPÖ) kan förbättra vården vid spridd bröstcancer
Att på ett systematiskt sätt samla in data om cancervård gör det möjligt att utvärdera vilka behandlingar patienter får, vilken effekt behandlingen ger och hur den påverkar livskvalitet och överlevnad. Något som i sin tur bidrar till bättre vård och behandling. I det nationella bröstcancerregistret saknas dock information om spridd bröstcancer. Men nu är detta på gång, menar cancerläkaren Maria Ekholm, som även är ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt för bröstcancer.
Sedan några år tillbaka finns Individuell patientöversikt (IPÖ) för bröstcancer inom sjukvården. IPÖ gör det möjligt att samla in viktiga uppgifter om varje cancerpatient och fungerar som ett komplement till patientjournalen. Detta ger en snabb och tydlig överblick över patientens sjukdomshistoria. Det är inte bara sjukvården som har nytta av detta, menar Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping och ordförande i arbetsgruppen för IPÖ Bröstcancer.
– Även patienten tjänar förstås på att doktorn snabbt kan få en överblick över vilka behandlingar som givits tidigare, varför man avbrutit en viss behandling etcetera. På sikt är det också tänkt att patienten ska kunna ta del av översiktsvyn, säger Maria Ekholm.
LÄS ÄVEN: Här förklarar läkaren vad spridd bröstcancer är
IPÖ kan även används för utvärdering och utveckling av sjukvården, liksom för att främja jämlik vård och som underlag för forskning. Idag används IPÖ Bröstcancer på flera sjukhus i landet och förhoppningen är att samtliga cancerkliniker ska ha tillgång till detta.
Överföra uppgifter till nationella bröstcancerregistret
I det nationella bröstcancerregistret saknas registrering av patienter med spridd bröstcancer. Något som berör de cirka 5 500 kvinnor i Sverige som idag lever med metastaserad bröstcancer. Men att introducera detta är inte helt enkelt, menar Maria Ekholm:
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
– Det är enklare sagt än gjort att registrera uppgifter vid spridd bröstcancer då sjukdomsförlopp och behandling inte alls är lika standardiserat som vid primär bröstcancer. Sjukdomsförloppet sträcker sig också ofta över flera år och det händer inte sällan oplanerade saker. Detta resulterar i att det är närmast omöjligt att ha variabler som passar alla patienter och det skulle vara alldeles för resurskrävande för registeradministratörerna att monitorerna alla blanketter.
LÄS ÄVEN: Josefin, 39 lever med spridd bröstcancer – smärtan visade sig vara metastaser
Men tack vare IPÖ Bröstcancer kan det nu bli möjligt. I arbetsgruppen finns flera representanter från bröstcancerregistrets styrgrupp. Nu arbetar gruppen för att vissa uppgifter som rapporteras i IPÖ också ska kunna automatöverföras (efter patientens medgivande) till det nationella kvalitetsregistret och redovisas i bröstcancerregistrets årsrapport.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu