Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Humant papillomvirus, HPV, är en signifikant bidragande orsak till den globala cancerbördan. Viruset överförs genom sexuell kontakt och kan drabba både kvinnor och män. Det finns flera hundra HPV-typer, men de HPV-typer med hög risk kan orsaka flera allvarliga cancerformer så som livmoderhalscancer, cancer i penis, vulva, anus, mun och svalg men också könssjukdomen kondylom.
Vad är saning och vad är myt? Quiza dig fram till rätt svar om HPV
Nationella vaccinationsprogram mot HPV har implementerats i nästan alla Europeiska länder, i Sverige sedan 2012.
– HPV-vaccinet är mycket säkert och effektivt, vilket resulterat i en minskning av cellförändringar i livmoderhalsen och i antalet kondylomfall. Men tyvärr är vaccinationstäckningen ännu inte optimal. I Sverige har vaccinet varit inkluderat i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2012, där flickor 10-12 år gamla erbjudits vaccinet med föräldrars samtycke, men täckningsgraden är betydligt lägre i jämförelse med andra barnvaccinationer säger Maria Grandahl.
Läs också: Närmar oss HPV-vaccin för pojkar
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Könsneutral vaccinering kan öka tilltron
Tillsammans med kollegor har hon studerat föräldrars inställning till att vaccinera eller avstå vaccination mot HPV.
– Bakgrunden till studien var att vi såg att det fanns ett behov av att studera föräldrars inställning i vaccinationsfrågan för HPV, då forskningsområdet var ganska outforskat. Vi valde också att komplettera med frågor om hur föräldrar såg på att även erbjuda pojkar HPV-vaccination. Studien genomfördes i samband med att vaccin mot HPV introducerades i barnvaccinationsprogrammet i Sverige.
Vilka resultat ur studien skulle du säga är viktigast att uppmärksamma?
– Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar, det skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet.
Frågan om HPV inte helt okomplicerad
Frågan om HPV-vaccinering är inte helt okomplicerad. Studien visade att kunskapen om HPV är låg bland föräldrar och svenska befolkningen, särskilt sambandet mellan HPV och cancer. Många föräldrar hade också väldigt låg kunskap om vilka hälsofördelar en HPV-vaccinering skulle innebära för pojkar. De visade också på låg kännedom om vilka cancerformer HPV kan orsaka för pojkar och de hade uppfattningen att pojkar löpte liten risk att drabbas av en HPV-infektion.
Lever du med urinblåsecancer?
Delta i Netdoktors enkätundersökning om urinblåsecancer och bidra du till att belysa hur vårdsituationen för personer med urinblåsecancer och deras närstående ser ut samt på vilka områden vården kan förbättras.
– Studien visar att vi behöver bli bättre på att informera om hälsoeffekterna av HPV-vaccination för killar. Killar kan också drabbas av HPV och kan också skyddas mot HPV genom vaccinering.
Upplever du att det finns ett vaccinmotstånd hos föräldrar?
– Inte ett vaccinationsmotstånd men det kan finnas en viss oro för biverkningar, särskilt för HPV-vaccination. Det finns även en viss tveksamhet till vaccinationer bland vissa grupper. Föräldrar är mer medvetna om biverkningar och vikten av vaccinationers säkerhet efter ”svininfluensan” och diskussioner ibland annat media och rapporter om HPV-vaccinets säkerhet i exempelvis Danmark år 2015.
Läs också:Fortsatt många flickor får HPV-vaccinet
Läs hela studien
Studien finns att läsa på BMJ Open: Parents views of including young boys in the Swedish national school-based HPV vaccination programme: a qualitative study.
Maria Grandahl, PhD, barnsjuksköterska, forskare vid Uppsala universitet. Maria Gottvall, PhD, leg sjuksköterska, Röda korsets högskola. Christina Stenhammar, PhD, verksamhetschef elevhälsan, Uppsala kommun
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu