Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Vanliga utslag hos nyfödda

Utslag hos nyfödda är väldigt vanligt och ofta över av sig själv


Uppdaterad den: 2024-09-30

Annons

Huden hos nyfödda ändras mycket under de första vekorna och månaderna. De flesta av dessa hudförändringar är inte särskilt besvärande och försvinner av sig själva. Här är några vanliga utslag som kan ses under den första tiden efter födseln.

Övergående förändringar i hudcirkulationen

Marmorering av huden

Blodkärlen i huden kan hos det nyfödda barnet orsaka övergående förändringar i hudens blodflöde vilket kan ge hudförändringar. 

Marmorering av huden ser ut som ett rött nätverk. Det beror på en reaktion på kyla i blodkärlen och försvinner när huden blir varm. Hudförändringarna syns på båda sidor av kroppen, armarna och benen. Marmoreringen kan vara kvar i flera veckor till månader, ibland ända upp i tidig barndom. Ingen behandling behövs och det försvinner av sig självt.

Halvsidig rodnad beror på omogenhet i ett hjärncentrum (hypotalamus) som styr blodkärlen. Det är ganska vanligt men märks ofta inte eftersom barnet är påklätt. Hudförändringarna uppstår när barnet ligger på sidan, med röd hud på den nedre sidan och blek hud på den övre sidan. Förändringen sker snabbt och varar från 30 sekunder till 20 minuter. Det försvinner med ökad muskelaktivitet och skrik. Fenomenet uppträder vanligtvis mellan två och fem dagar efter födseln och kan fortsätta i upp till tre veckor. Ingen behandling behövs och det försvinner av sig självt.

Annons
Annons

Rött och finnigt utslag – erythema toxicum neonatorum

Detta är ett vanligt utslag som finns hos nästan hälften av alla nyfödda. Utslaget kan finnas redan vid födseln, men uppkommer oftare efter två till fyra dagar. Typiska hudförändringar är små röda fläckar med små upphöjningar (papler) som efter hand blir varfyllda (små kvisslor, pustler). Utslagen kan finnas i ansiktet, på kroppen och övre delen av armar och ben, men inte i handflator eller fotsulor.

Utslaget försvinner vanligtvis inom fem till sju dagar, men det kan komma tillbaka flera gånger över några veckor. Ingen behandling behövs. Om barnet verkar sjukt behöver andra diagnoser, särskilt infektioner, uteslutas.

Finnar hos nyfödda – acne neonatorum

Acne neonatorum

Vanlig hudförändring hos nyfödda som består av vita prickar med talg (komedoner). Ibland kan det uppstå inflammerade förändringar och små kvisslor. Utslaget sitter vanligen i pannan, på näsan och kinderna, men andra platser är också möjliga. 

Tillståndet antas bero på stimulering av talgkörtlarna från hormoner (androgener) från modern eller barnet. Utslaget går över av sig självt inom fyra månader utan att efterlämna ärr.

Behandling behövs vanligen inte. Feta krämer och oljor i ansiktet bör undvikas.

Annons
Annons

Milier

Milier, "mjölkprickar" hos nyfödd

Milier, "mjölkprickar", finns hos ungefär hälften av alla nyfödda. Det är millimeterstora pärlvita eller gula, platta upphöjningar i huden. Orsaken är anhopningar av hornämnet keratin som inte kommer ut till hudens yta. Milier förekommer oftast i pannan, på kinderna, näsan och hakan, men de kan också finnas på överkroppen, armar och ben, penis eller slemhinnor. 

Milier försvinner spontant, vanligtvis inom den första månaden, men de kan finnas kvar till andra eller tredje månaden.

Miliaria

I likhet med milier beror miliaria på omogna hudstrukturer. Vid miliaria är det svettkörtlarnas utförsgångar som är stängda och svetten kommer inte ut ur huden. Tillståndet är vanligt och brukar dyka upp inom den första levnadsmånaden. Det finns flera undertyper; miliaria crystallina och miliaria rubra är de vanligaste.

Miliaria rubra (värmeutslag)

Miliaria crystallina består av millimeterstora små blåsor omgivna av röd hud, oftast på huvudet, halsen eller kroppen. Blåsorna brister efter hand, flagar och läker inom några timmar till dagar.

Miliaria rubra kallas även för värmeutslag. Utslaget beror på att de djupare liggande svettkörtlarna är avstängda. Utslagen är små röda upphöjningar och blåsor, oftast på de delar av huden som är påklädda så att det blir för varmt.

Miliaria är ett ofarligt tillstånd som går över av sig självt. För att dämpa utslagen kan man se till att barnet inte blir för varmt.

Seborroiskt eksem, mjölkskorv

Orsaken till seborroiskt eksem, eller mjölkskorv som det också kallas, är troligen en kombination av jästsvamp och hormonella faktorer.

Seborroiskt eksem i hårbotten, mjölkskorv

Seborroiskt eksem hos nyfödda karakteriseras av rodnad hud och feta, gula fjäll. Eksemet finns vanligen i hårbotten, men kan även finnas i ansiktet, på öronen och halsen. Röd hud är mest framträdande i vecken och där hud ligger mot hud och fjällningen finns mest i hårbotten. Seborroiskt eksem kan ibland sprida sig till blöjområdet och kan då förväxlas med blöjutslag.

Seborroiskt eksem kan ibland vara svårt att skilja från vanligt, atopiskt eksem, men atopiskt eksem börjar vanligen efter tre månaders ålder och kliar mycket. Seborroiskt eksem kliar nästan inte alls. 

Seborroiskt eksem i hårbotten hos nyfödda går över av sig själv inom några veckor till månader och behöver inte behandlas. Om man vill ta bort det kan man smörja in hårbotten med mjukgörande kräm eller olja på kvällen. På morgonen tas skorven försiktigt bort med en handduk eller kam och därefter tvättas håret med ett milt schampo. Rodnande utslag eller kraftig inflammation kan smörjas med hydrokortison morgon och kväll.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.